Nieuw bestuur moet zich bewijzen

 • Een BewonersBedrijf oprichten vraagt om andere kwaliteiten dan een BewonersBedrijf draaiende houden. Twee jaar na de feestelijke opening is er in Op Eigen Houtje in Emmen een wisseling van de wacht. Met een gezonde portie argwaan verwelkomen de vrijwilligers deze zomer een nieuw bestuur en een nieuwe bedrijfsleider.

  bb-124-nieuw-bestuur-moet-zich-bewijzen-marlies-zeeman“We moeten ons bewijzen,’ vertelt voorzitter Marlies Zeeman. “Toen ik in april begon zat er een interim bestuur en was de bedrijfsleider net weg. De opvolger nam zakelijke beslissingen zonder de vrijwilligers mee te nemen en is ook vertrokken. Deze voorgeschiedenis werkt nog steeds na.”

  Nieuwe energie na hectiek

  Op Eigen Houtje is een BewonersBedrijf in een voormalige basisschool. De ruimtes worden verhuurd aan verschillende partijen, er is een activiteitenruimte en een restaurant. Het voormalige bestuur en de bedrijfsleider hebben iets moois neergezet in Emmerhout. Marlies: “Op Eigen Houtje is gestart door mensen met veel visie, die allemaal een stukje van het bedrijf inbrachten. Het moet nog van ons worden, het bedrijf van de wijk. We hebben een mooie ploeg mensen en dat moeten wij als bestuur uitdragen. Ervoor zorgen dat de energie weer terugkomt.”

  bb-124-nieuw-bestuur-moet-zich-bewijzen-werk-in-iutvoering“Ik ben begonnen in een heel hectische periode’, kijkt Marlies terug. “Het ontslag van de bedrijfsleider was een klap voor de vaste vrijwilligers. Daarna trok ook het bestuur zich terug en was het een spannende en onzekere tijd.”

  Bestuur zonder bagage

  Halverwege juni startte Anton Bardie als bedrijfsleider. Dat gaf Marlies ruimte om zich te richten op bestuurstaken. “Als een bestuur ook taken in de uitvoering heeft, is het moeilijk om van een afstand te kijken en lastige beslissingen te nemen. Nu kan ik de vrijwilligerstaken helemaal loslaten. En dat is heel hard nodig. Ik wil Anton alle ruimte geven om de dagelijkse leiding te nemen.”

  Samen met penningmeester Trijntje Hummel vormt Marlies het bestuur. Ze zijn op zoek naar uitbreiding want het bestuur is te klein en zij komen zelf niet uit de wijk. “We hadden geen keuze en moesten starten met een heel nieuw bestuur. Een bestuur dat zonder bagage kan starten, is een voordeel. Voor Anton is deze uitgangspositie minder fijn. Hij had geen netwerk in de wijk maar werkt daar hard aan. En hij is een echte netwerker dus dat komt goed.”

  Podium van de wijk

  barbecue van de buurtbewoners van de Egelantier en WegedoornMet een bedrijfsleider, een tweekoppig bestuur en enthousiaste vrijwilligers breekt er een nieuwe tijd aan voor het BewonersBedrijf. De focus ligt op drie gebieden: het energiezuinig maken van het pand, het verbreden van de activiteiten en de continuïteit van de horeca. Met als doel een stabiele financiële basis voor Op Eigen Houtje om te blijven bestaan.

  De voormalige basisschool is al grotendeels opgeknapt. Een grote kostenpost is dat de verwarming geschakeld is en overal op dezelfde temperatuur staat. Dus ook in ruimtes die op dat moment niet gebruikt worden. Dat wordt aangepast tegelijkertijd met de vervanging van de cv-ketel. Daarnaast steekt het bestuur energie in het faciliteren van meer activiteiten. Onder de naam Jemmerhout was er al een regelmatige muziekmiddag. De groep vrijwilligers wil dit uitbreiden met theater en cabaret om van Op Eigen Houtje een podium voor talent uit de wijk te maken.

  No Nonsense

  Het BewonersBedrijf heeft ook een wijkrestaurant, “dat loopt maar kwetsbaar is. We willen er meer een restaurant van maken en minder een plek waar iemand voor je kookt.” De cliënten en begeleiders van No Nonsense, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, maken elke middag een lunch voor de cliënten van de dagbesteding. Voor deze dagbesteding huurt De Hooimijt een van de ruimtes in het pand.

  Vrijwilligers uit de wijk koken het diner. “We moeten nu zakelijk zijn en de continuïteit van de horeca waarborgen,’ vindt Marlies. Daarvoor maakt de horecaploeg plannen.

  Bewoners beslissingen over budget

  Emmerhout burgerbegrotingNaast deze speerpunten haakt het bestuur aan bij belangrijke ontwikkelingen in de wijk. Zo is er al geruime tijd een leerwerktraject met de gemeente Emmen. Mensen kunnen in het BewonersBedrijf werkervaring opdoen, bijvoorbeeld in de administratie. En Op Eigen Houtje faciliteert ruimte voor de burgerbegroting in Emmen die in september start. Wijkbewoners beslissen samen over een deel van het gemeentelijk budget.

  Marlies is onderdeel van de werkgroep burgerbegroting en ziet dit als een mooie kans. “Op Eigen Houtje biedt activiteiten aan rondom thema’s die spelen in de wijk, eenzaamheid bijvoorbeeld. Mogelijk kan via de burgerbegroting een deel van het budget bij het BewonersBedrijf terecht komen om deze en andere activiteiten verder uit te bouwen. Door ruimte beschikbaar te stellen, krijgen we meer aandacht van wijkbewoners. De burgerbegroting kan er op die manier aan bijdragen dat Op Eigen Houtje nog meer eigendom van de wijk wordt. ”

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >