Maatschappelijk aanbesteden

 • Hoe werkt het? Hoe doe ik mee?

  juridisch leaflet maatschappelijk aanbesteden bzkWat is maatschappelijk aanbesteden? Wanneer kan ik een opdracht van de overheid overnemen? En hoe doe ik dat eigenlijk, reageren op een aanbesteding?  Dat zijn vragen die aan bod komen in het Juridisch Leaflet Maatschappelijk Aanbesteden van het ministerie van BZK.

  Maatschappelijk aanbesteden betekent dat een overheidsinstantie, zoals de gemeente, een taak wil laten uitvoeren door de samenleving. Dus door sociale ondernemers, bewonersgroepen, BewonersBedrijven etc. Een overheidsinstantie kan hiervoor kiezen om de doelgroepen meer ruimte te geven hun wensen uit te spreken. De focus ligt ook op maatschappelijke impact en niet alleen op het leveren van producten. In dit geval bepaalt de overheid de kaders, maar de bewoners bepalen op welke manier de taak uitgevoerd wordt.

  Het kan ook andersom. Als je met een groep bewoners bijvoorbeeld het groenonderhoud in de wijk wil overnemen, kun je dat bij de gemeente aangeven. Je gaat dan met de gemeente in gesprek over de mogelijkheden. Bij maatschappelijk aanbesteden blijft de overheid eindverantwoordelijk voor het goed uitvoeren van de taak. Ook als jullie het groenonderhoud overnemen nadat jullie zelf bij de gemeente hebben aangeklopt.

  Het informatieblad van BZK is geschreven voor overheidsinstanties (in het bijzonder gemeenten en gemeentelijke inkopers) die maatschappelijke partijen een plek willen geven in aanbestedingen. Dat maakt het ook interessant voor BewonersBedrijven. Met dit informatieblad krijg je namelijk meer inzicht in de mogelijkheden die de overheid heeft rondom maatschappelijk aanbesteden. Zo kun je zelf makkelijker bij een aanbesteding betrokken zijn.

  Download het Juridisch Leaflet Maatschappelijk Aanbesteden hier.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >