Maak kennis met Beien in Enschede Noord

 • Beien staat voor Bewoners Initiatief Enschede Noord. Een platform voor allerlei initiatieven die van onderaf en vanuit de wijk ontstaan. In het pand aan de Meeuwenstraat willen zij activiteiten ontwikkelen die de wijk socialer, duurzamer en hechter maakt. Denk aan buurtenergie, catering & arrangementen, een ideeënbank, moestuinieren en het verhuren van diverse ruimten. Afgelopen week gingen we in Enschede Noord op bezoek en spraken met voorzitter Ernst Bergboer.

  “Onze visie is een duurzame samenleving. Duurzaam op alle manieren: energie, voedsel, zorg en sociaal.” zegt voorzitter Ernst Bergboer. Deze thema’s spelen een grote rol in de initiatieven die Beien gaat ontwikkelen. Met de nadruk op ‘gaat’ want Beien staat nog aan het begin van de ontwikkeling tot succesvol initiatief. Ernst merkt terecht op dat dit organisch moet groeien.

  De ideeën spelen al sinds begin 2013. Een bewonersgroep wil de leegstaande school overnemen, opknappen en introduceren als centraal platform in de wijk. Na een aantal strubbelingen is het nu zo ver. Stichting Beien heeft het pand overgenomen en mag het 5 jaar gebruiken om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Na die 5 jaar mag de gemeente het terugnemen als daar een dringende reden voor is. Anders blijft het in bezit van stichting Beien.

  Op dit moment huren drie partijen vast een ruimte in het pand: Activeringscentrum Power Noord, Zorggroep-Manna en het RIBW. Ook de keuken wordt regelmatig gehuurd door een wijkbewoonster met een cateringbedrijf. Beien verhuurt ook aan andere wijkbewoners die eenmalig of af en toe een ruimte nodig hebben.

  Ernst omschrijft het heel mooi, dit moet organisch groeien. Het pand wordt opgeknapt en vanaf 18 november nemen ze de tuin onder handen. De hele uitstraling van het pand en omgeving verandert. Er is weer bedrijvigheid en via via melden steeds meer wijkbewoners zich als vrijwilliger. De basis ligt er en de plannen zijn groots. We gaan Beien daarom zeker volgen en adviseren bij hun ontwikkeling.

  foto bij Beien Noord Enschede

  bij Beien Noord Enschede

  bij Beien Noord Enschede

  Uitnodigingen LSA bij Beien Noord Enschede

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >