Weken op slot werpt ’t Luukske zo’n twee jaar terug

 • Als je in het Limburgse Wellerlooi woont, is de kans groot dat je op een zeker moment het multifunctioneel centrum ’t Luukske binnen bent gestapt. ’s Avonds klinkt het geluid van muziekverenigingen, in het weekend ravotten kinderen bij scouting. Veel sportclubs huren ruimte voor hun trainingen – van volleybal tot yoga. Hoe anders is dat nu de deuren al weken op slot zitten. Dat heeft grote gevolgen.

  Nul inkomsten

  “Sinds midden maart ligt alles stil,” vertelt Maurice Bergmans, voorzitter van het MFC. “Alle inkomsten uit verhuur vielen van de ene op de andere dag weg. Het is onmogelijk om daar rekening mee te houden. Daar komt bij dat we de accommodatie zomers altijd voor langere tijd verhuren aan groepen. Dat is goed voor zo’n zestig procent van de inkomsten. Ook in mei stonden al wat boekingen in de agenda. Los van vaste huurders die nu afzeggen, moeten we ook die annuleringen verwerken.”

  Maurice: “En zóveel gemiste inkomsten? Dat loop je niet meer in, terwijl vaste kosten zoals verzekeringen en de onroerendezaakbelasting blijven doorlopen – ook al worden betalingen opgeschort. En dat terwijl het zo goed ging. Vorig jaar draaiden we zonder subsidie zwarte cijfers. Nu moeten we gaan interen op reserves. Het werpt ons zo’n twee jaar terug in de tijd. Het groot onderhoud waar we voor hadden gespaard, komt op de lange baan.” ’t Luukske houdt daardoor het hoofd boven het water, maar voor veel andere bewonersinitiatieven is het moeilijk om zo’n tegenslag op te vangen.

  Pand in slaapstand

  Ondertussen ging het pand in de slaapstand. “Zo konden we in elk geval de energiekosten drukken,” vertelt Maurice. Waar mogelijk wordt er van de nood een deugd gemaakt, en dat betekent dat het pand nu een mooie lik verf krijgt. “Er loopt nu niemand in de weg, dat is geluk bij een ongeluk. We maken ook de binnenkant van het gebouw extra grondig schoon.”

  Ook voor de vrijwilligers van het MFC veranderde zo in een klap een hele hoop. Maurice: “Neem de mensen van ons green team. Dat zijn vitale senioren. Het is ondenkbaar om nu met een groepje de handen uit de mouwen steken. Je kunt hoogstens met zijn tweeën gaan schoffelen. Het sociale element ontbreekt dan en je snapt dat Skype of Zoom slechte vervangers zijn voor zulke activiteiten. Aan de zijlijn is dat heel frustrerend. Je ziet een mooi gebouw, weet dat mensen thuis zitten, de deur niet uit kunnen, hun wekelijkse uitje missen. Het is heel stil en afwachten nu.”

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we er één per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >