LSA en S4C ondersteunen zes initiatieven

 • Deze zomer deden het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) en Starters4Communities (S4C) een oproep aan bewonersinitiatieven uit Zuidwest Nederland: “Kan jouw initiatief, project of bewonersgroep de denkkracht en de daadkracht van een paar goed opgeleide starters gebruiken?” Op dinsdag 11 oktober maken LSA en S4C de zes initiatieven bekend die deelnemen aan dit gezamenlijke programma.

  programma LSA S4C zuidwest nederland sociaal ondernemenDe trekkers van deze initiatieven gaan samen met een groep starters op de arbeidsmarkt aan de slag met het oplossen van een vraagstuk rondom hun project. De starters gaan zowel adviserend als uitvoerend aan de slag. De opdrachten die de starters krijgen, dragen bij aan de lange termijn doelstellingen van het project, zoals het vergroten van de impact, het bereik of de financiële duurzaamheid. Uit de regio Zuidwest Nederland meldden 12 initiatieven zich aan. Het programma biedt plaats voor zes van hen. Met trots kunnen we nu melden welke initiatieven geselecteerd zijn.

  Dordrecht

  opening-crabbehoeve-27-mei-2015-133In Dordrecht zijn BV Patersweg en BewonersBedrijf Crabbehoeve geselecteerd. De BV Patersweg beheert een stuk braakliggend terrein waar buurtbewoners zelf invulling aan mogen geven. Zij zijn vooral op zoek naar samenwerking met bewoners en externe partijen die nieuwe invullingen voor het terrein kunnen bedenken of bestaande invullingen nieuw leven in willen blazen. Crabbehoeve is een onderneming in handen van bewoners; een BewonersBedrijf. De initiatiefnemers laten de starters een analyse van de wijk uitvoeren, om erachter te komen hoe ze de 7000 bewoners van Crabbehof het beste kunnen bereiken.

  Rotterdam

  Ook in Rotterdam zijn twee initiatieven geselecteerd: wijkonderneming Schiezicht en de Ruwe Diamant. Wijkonderneming Schiezicht verbouwt een pand waar activiteiten voor en door bewoners georganiseerd worden. Schiezicht wil haar bereik in de wijk vergroten en heeft behoefte aan een duidelijk communicatieplan. De Ruwe Diamant richt zich op talentontwikkeling bij kinderen. Ze geven bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, informeren over gezond eten of nemen kinderen mee de natuur in. De organisatie mist op dit moment financiële ondersteuning en heeft daarom behoefte aan een duidelijk fondsenwervingsplan en ondernemingsplan.

  Breda en Den Haag

  De Nieuwe Meidoorn in Breda wil financieel onafhankelijker worden en meer eigen inkomsten genereren. De eerste stappen zijn al gezet: de ontmoetingsruimte en de grote zaal zijn in eigen beheer van bewoners. De initiatiefnemers willen graag ondersteund worden bij het genereren van meer eigen inkomsten. In Den Haag maakt RTV Discus radio en TV met vrijwilligers. RTV Discus onderzoekt welke fondsen passen bij de organisatie en een zoekt ondersteuning bij een toekomstgericht PR- en marketingplan.

  Het programma

  headers-extra-smalOp 18 oktober starten 15 tot 20 starters op de arbeidsmarkt aan het gezamenlijke programma van LSA en S4C in Zuidwest Nederland. Deze starters zijn hbo of wo- afgestudeerden tussen de 22 en 30 jaar die graag werkervaring op willen doen. In groepjes van 2 á 3 starters gaan zij 5 maanden lang, 16 uur per week samen met de bewonersinitiatieven aan de slag. Er zijn nog enkele plekken voor enthousiaste starters beschikbaar. Meld je als starter aan via de website of per email: kimberlij@starters4communities.nl.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >