Kwartiermakers werken aan maatschappelijk rendement

 • Het maatschappelijk rendement dat het BewonersBedrijf realiseert is het eerste doel van elk BewonersBedrijf.  Daarom kwamen de kwartiermakers op 5 oktober bij elkaar om samen en van elkaar te leren hoe je  maatschappelijk rendement creeert, maar ook vooral hoe je dit inzichtelijk maakt.

  Maatschappelijk Rendement

  Het maatschappelijk rendement dat een BewonersBedrijf realiseert is in feite ook het bestaansrecht van het BewonersBedrijf. Het concept BewonersBedrijven gaat er vanuit dat je dit maatschappelijk rendement alleen duurzaam kunt realiseren als je onafhankelijk bent en daarom moeten ze ook financieel onafhankelijk te zijn. Dit betekent natuurlijk dat je je eigen geld moet verdienen, maar wel altijd met het doel om dat maatschappelijke rendement te kunnen realiseren. Onafhankelijk zijn sluit overigens samenwerking met andere instellingen niet uit, het tegenovergestelde juist. Als het BewonersBedrijf onafhankelijk is kan ze juist een sterke samenwerkingspartner zijn met organisaties in de wijk om optimaal rendement te behalen.

  Het maatschappelijk rendement zal de rode draad door elk ondernemingsplan vormen. Het is eigenlijk het verhaal dat verteld wordt met de activiteiten die het BewonersBedrijf gaan opzetten. Elke activiteit heeft een effect en dit effect leidt tot een bepaald maatschappelijk rendement. Misschien kun je dit maatschappelijk rendement wel vertalen naar vermeden maatschappelijke kosten, of zijn er afnemers die daar graag voor willen betalen. Maar elke activiteit kost ook tijd en wellicht geld om op te zetten. Zo hebben de kwartiermakers voor hun eigen activiteiten deze lijn uitgetekend, van activiteit tot maatschappelijk rendement en van activiteit tot de kosten die daar aan voorafgaan. Zo komt de uitwerking van het ondernemingsplan steeds een stapje dichterbij.

   

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >