• Hou het lokaal en leg zeggenschap en bevoegdheden bij het bewonersinitiatief. Bewoners kennen hun wijk en de netwerken. Ze weten wat er speelt en welke kwaliteiten zij en hun buren kunnen inzetten. Hou het lokaal betekent dat een bewonersinitiatief gebruik maakt van het talent in de wijk en dat budgetten lokaal naar hen overgeheveld worden. Zo kunnen BewonersBedrijven nog beter voorzien in de behoeften van de wijk.

  Hou het lokaal is ook een oproep aan de (lokale) overheid voor meer maatwerk. Geef bewonersorganisaties een grotere rol dan landelijke organisaties bij het uitvoeren van taken in de wijk, zoals groenbeheer, welzijnswerk en andere gemeenschapstaken en –voorzieningen. Deze drie voorbeelden illustreren de kracht van lokaal maatwerk.

  Bewoners bouwen sporthal

  foto storten beton 2In het Limburgse dorp Wellerlooi vervult de sporthal een belangrijke rol voor verenigingen en de basisschool. Na het wegvallen van de subsidie vanuit de gemeente, nam ’t Luukske het beheer over. De sporthal heeft enkelglas, is te laag en niet meer rendabel te exploiteren. Daarom bouwt ’t Luukske een nieuwe sporthal, vrijwel helemaal met vrijwillige inzet van bewoners van Wellerlooi. Het geld komt deels uit fondsen en voor een groot deel uit het dorp. Wellerlooi ziet het belang van een nieuwe sporthal en driekwart van de bewoners kocht aandelen in het BewonersBedrijf om de bouw te financieren.

  De nieuwe sporthal vormt een schakel tussen de bestaande basisschool en het gemeenschapshuis, dat ’t Luukske ook beheert. Dicht bij het bos en aan de rand van het dorp vormt deze combinatie een mooie groepsaccommodatie voor sportverenigingen, teambuilding en scoutinggroepen uit het hele land. Dit creëert een verdienmodel waarbij inkomsten van buiten het dorp worden gehaald. ‘Met een klein beetje marketing zijn we de komende twee maanden helemaal volgeboekt,’ vertelt penningmeester Maurice Bergmans trots.

  Eigen vervoersdienst

  Noaberwijk NijverheidStichting BewonersBedrijf Noaberwijk Nijverheid zorgt ervoor dat ouderen in de wijk langer thuis kunnen wonen. Veel ouderen zijn minder mobiel en vinden het openbaar vervoer in de wijk onhandig. Bushaltes zijn ver lopen en de wijkbewoners zijn gebonden aan het schema van de bus. Daarom biedt Noaberwijk Nijverheid een eigen vervoers- en boodschappendienst aan, die volledig draait op vrijwilligers.

  Voor deze dienst werkt het BewonersBedrijf samen met Berlfo Bedrijf. Dit BewonersBedrijf ligt ook in Hengelo en heeft een elektrische auto. Vrijwillige chauffeurs uit de wijk rijden in deze auto en gaan desgewenst mee naar bijvoorbeeld een afspraak in het ziekenhuis. Deze vervoersdienst maakt de oudere wijkbewoners van de Nijverheid mobieler en hun sociale kring groter. En het is veel leuker om door een wijkbewoner naar een afspraak gereden te worden, dan door een anonieme taxichauffeur die je nooit meer ziet.

  Groenbeheer

  IMG_8219In de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden heeft de gemeente de groenbudgetten overgeheveld naar het BewonersBedrijf. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking. Gemeenten zijn vaak terughoudend bij het overdragen van taken aan bewonersorganisaties vanwege kwaliteit en verantwoordelijkheid. In Leeuwarden worden al deze twijfels weggenomen. De groenstroken liggen er strak bij en worden zelfs beter onderhouden dan voorheen.

  De bewoners uit de wijk zijn nu verantwoordelijk voor het groen en nemen dat serieus. Dorre takken worden uit de struiken geknipt en ter plekke wordt gekeken welke planten extra nodig hebben. ‘De struiken rond het plein hebben nog nooit zo mooi gebloeid’, vertelt een wijkbewoner. De gemeente en het BewonersBedrijf zijn tevreden met de samenwerking en het uitvoeren van het groenbeheer in de wijk.

  Meer weten over waarom lokaal maatwerk belangrijk is? Kom dan op vrijdag 27 mei naar onze bijeenkomst Hou het lokaal in Arnhem. De bouw van de sporthal in Wellerlooi kun je volgen via www.luukske30.nl.

  Dit artikel verscheen eerder als blog op Sociaal Web: www.sociaalweb.nl/blogs/kracht-van-lokaal-maatwerk-drie-voorbeelden.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >