Kennismaken met BewonersBedrijf Kamperpoort

 • In heel Nederland slaan bewoners de handen in elkaar om hun wijk te verbeteren. Regelmatig zitten wij met zo’n enthousiaste groep bewoners om tafel. Dit keer in Zwolle waar we kennismaken met BewonersBedrijf Kamperpoort.

  Het BewonersBedrijf is in oprichting en er gebeurt al veel. Erg interessant is de ambitie van deze bewoners, de kopgroep, om wijkbewoners aan het werk te krijgen. Recent opende een mevrouw uit de wijk een cafetaria en binnenkort opent een andere een bloemenwinkel. Om dit mogelijk te maken zoeken ze naar creatieve oplossingen, zoals een interieur van afvalhout. Voor de financiële steun hebben ze een aantal ondernemers in de wijk bereid gevonden een microkrediet te verlenen. Dit zijn kleine leningen tegen een lage rente om een starter op weg te helpen.

  Hun uiteindelijke droom is van het BewonersBedrijf een uitzendbureau te maken. Onder de naam ‘De Sjacheraar’ wil de kopgroep verschillende opdrachten van gemeente en bedrijven uitvoeren met bewoners in de wijk. De wijk Kamperpoort heeft in vergelijking met de rest van Zwolle een hoog percentage werkeloosheid. En de kopgroep probeert op zo creatief mogelijke manieren meer werk te creëren binnen de wijk.

  Om de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen, heeft de kopgroep een heisessie gehad. Een overleg met elkaar om te kijken wat het toekomstbeeld van het BewonersBedrijf is. Waar willen we staan over 1 jaar, over 5 jaar etc. De resultaten van deze dag zijn overzichtelijk in dit schema gezet. Zo’n schema is heel handig. Voor jezelf om alles eens goed uit te denken en op een rijtje te zetten en om uit te delen aan geïnteresseerden. Je kunt dit als handout geven aan bewoners en ondernemers uit je wijk, aan partijen waarmee je wil samenwerken en aan de gemeente. Zo zien zij in een oogopslag wat jullie doen.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >