Op bezoek bij de Duitse ‘Bürgerbus’

 • Tijdens de LSA Zomerschool op 20 en 21 augustus zijn we onder andere op bezoek geweest bij onze oosterburen. Net over de grens bij Hengelo, in het Duitse Steinfurt, hebben bewoners een eigen buslijn opgezet: de Bürgerbus. Ferdinand Brüst vertelt vol passie over dit initiatief.

  Door het Duitse Steinfurt rijdt wel een buslijn. Maar die stopt op zo weinig haltes, dat het voor veel bewoners te onhandig was om de bus te gebruiken. Daar bracht de Bürgerbus verandering in. Deze buslijn heeft plek voor 8 personen en rijdt door heel Steinfurt, zodat iedere bewoner overal met het openbaar vervoer kan komen. Maar liefst 48 vrijwilligers rijden 2 of 3 uur per maand op de Bürgerbus. En dat tegen een heel aantrekkelijk tarief. Binnen de wijk kost een ritje namelijk maar € 1,- en kinderen rijden voor de helft van de prijs.

  Slogan en flyer duits bewonersinitiatief Bürgerbus Sinds de start in 2011 heeft de Bürgerbus al 16.500 mensen vervoerd. Bewoners plannen hun afspraken bij het gemeentehuis of het ziekenhuis rondom het schema van de bus. Want dat is praktisch en gezellig. Er is namelijk een echt familiegevoel in deze kleine bus. “Mensen ontmoeten elkaar in de bus en het is reuze gezellig. Zo heeft het niet alleen een vervoersfunctie, maar ook een sociale functie in het dorp.”

  De Duitse overheid stond helemaal achter de Bürgerbus, omdat de bussen van vervoerder RVM gewoonweg te groot zijn om door de wijken van Steinfurt te rijden. RVM heeft hen ook geholpen met de planning van de 13 Burgerbussen en doet de administratie. Daarnaast heeft de Bürgerbus een aantal sponsoren. Dat levert jaarlijks zo’n € 10.000,- op om de Bürgerbus te onderhouden.

  De inwoners van Steinfurt zijn heel erg blij met deze bus. En dat maakt het voor Ferdinand de moeite waard. “De glans in de ogen van de mensen. Dat is mijn salaris.” Hij geeft ook nog een gouden tip: wees geduldig en werk hard. “Want tussen ‘willen’ en ‘doen’ zitten vijf verschillende paar schoenen.”

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >