Lokaal en sociaal ondernemen – van moestuin tot BewonersBedrijf

 • Loop je rond met het idee om je wijk te verbeteren met een eigen onderneming? En ben je op zoek naar informatie, ervaringen en een netwerk? Dan mag je onze bijeenkomst Lokaal en sociaal ondernemen. Van moestuin tot BewonersBedrijf niet missen! Kom op vrijdag 23 januari naar Het Huis in Utrecht en maak kennis met het LSA, BewonersBedrijven en andere actieve bewoners. We willen je inspireren, informeren en omarmen in ons groeiend netwerk. Dus meld je aan!

  Workshops

  Sprekers die met de voeten in de modder staan en bestuursleden van BewonersBedrijven vertellen vol passie in twee rondes inspirerende workshops. Je kunt twee workshops volgen en kiezen uit:

  BewonersBedrijf in de startblokken
  Workshopleider: Rutger van Weeren

  Hoe kom je van een idee tot een BewonersBedrijf? Heb je gedacht aan een ondernemingsvorm, een pand en statuten? Rutger van Weeren vertelt eerst wat er zoal komt kijken bij het starten van een BewonersBedrijf. Daarna kun je zelf alles vragen wat je nog wil weten.

  Rutger van Weeren werkt bij Starters4Communities en schreef mee aan de handleiding Ondernemingsplan van LSA

  BewonersBedrijf in de praktijk
  Workshopleiders: Sjef Hamer en Walter Klein Nienhuis

  Hoe gaat dat, een BewonersBedrijf besturen? Deze en andere vragen beantwoorden Sjef Hamer en Walter Klein Nienhuis vanuit hun eigen ervaringen bij BewonersBedrijf Malburgen in Arnhem. Met veel praktijkvoorbeelden nemen Sjef en Walter je mee in hun dagelijkse werkzaamheden. Een uniek kijkje achter de schermen dus.

  Sjef Hamer is voorzitter van het bestuur en Walter Klein Nienhuis is zakelijk leider van BewonersBedrijf Malburgen in Arnhem.

  Inspiratie uit Engeland
  Workshopleider ronde 1: Seema Chandwani

  ‘Many cultures one community.’ Dat is het uitgangspunt van Selby Trust, een community enterprise in Londen. Deze community enterprises dienen als voorbeeld voor de Nederlands BewonersBedrijven. Daarom komt Sona Mahtani vertellen hoe Selby Trust de Londense wijk verbeterd. LET OP! deze workshop is volledig in het Engels.

  Sona Mahtani is chief executive van Selby Trust in Londen.

  Workshopleider ronde 2: Simon Donovan

  Manor House Development Trust biedt verschillende diensten aan om de wijk financieel en sociaal te verbeteren. Ook helpen ze andere organisaties met hetzelfde doel. Simon Donovan vertelt op welke manier. LET OP! deze workshop is volledig in het Engels.

  Simon Donovan is chief executive officer bij Manor House Development Trust in Londen.

  Flexibele vrijwilligers: minder regelen, meer betrokkenheid
  Workshopleider: Lennart Pilon

  Ontdek hoe je je vrijwilligers gelukkig en betrokken maakt. In 45 minuten leer je hoe je door houding en benadering de inzet van je mensen enorm laat toenemen. En Lennart Pilon vertelt je hoe je een werkrooster kan vullen zonder iemand in te roosteren.

  Lennart Pilon is meer dan 15 jaar actief als vrijwilliger, oprichter van een succesvolle sociale eettafel met 35+ vrijwilligers (Diny’s Diner) en ontwikkelaar van HetRooster.nl, online zelfroosteren voor vrijwilligers.

  Van passie tot poen
  Workshopleider: Nathan Rozema

  Een BewonersBedrijf heeft een verdienmodel waarmee geld verdiend wordt. Deze winst steken BewonersBedrijven in activiteiten om hun wijk te verbeteren. Maar wat is een goed verdienmodel voor bewoners? Samen met Nathan Rozema zoeken we een antwoord op deze vraag.

  Nathan Rozema is directeur van Labyrinth en initiatiefnemer van Wijkcooperatie.nl . Nathan helpt initiatieven op eigen benen staan en nieuwe business-modellen ontwikkelen.

  Ongesubsidieerd en onafhankelijk: crowdfunding, fondsen en meer
  Workshopleider: Aster van Tilburg

  Op eigen benen staan, betekent niet dat je alles zonder hulp van anderen moet doen. Dus ga je op zoek naar mensen en bedrijven die je (financieel) willen helpen. Aster van Tilburg legt uit hoe je crowdfunding, sponsoring en fondsenwerving inzet om je initiatief te starten of verder uit te bouwen.

  Aster van Tilburg werkt bij Voorjebuurt.nl, crowdfunding voor buurtinitiatieven.

  Pitch perfect
  Workshopleiders: Monique van Winkel en Mariëlle de Groot

  In 3 minuten de belangrijkste informatie over je initiatief vertellen én de ander enthousiast maken. Oftewel, pitchen. Dat is belangrijk en moeilijk. Daarom geven Monique van Winkel en Mariëlle de Groot je in deze workshop persoonlijke feedback. In 45 minuten kom je samen tot jouw beste pitch. Die je aan het eind van de dag meteen mag inzetten!

  Vooraf aanmelden via milou@lsabewoners.nl is verplicht!

  Monique van Winkel en Mariëlle de Groot begeleiden en adviseren bewonersinitiatieven met Stock5 .

  Programma

  We starten om 13.00 uur met het welkomstwoord Opkomst van een nieuwe beweging door Monique van Winkel en Mariëlle de Groot. Met Stock5 begeleiden en adviseren zij bewonersinitiatieven zoals BewonersBedrijven.

  Daarna gaan we uiteen in groepen voor de twee rondes workshops. De precieze tijden en locaties volgen nog. Tussen de twee rondes is een netwerkpauze van een half uur. Dé kans om een gesprek aan te knopen met LSA’ers, bestuursleden van BewonersBedrijven en workshopleiders.

  Dat kan natuurlijk ook tijdens de afsluitende borrel. Deze middag is er dus veel ruimte om vragen te stellen en te bespreken waar jij mee bezig bent. Zodat je ook in jóuw wijk een BewonersBedrijf kunt starten en de weg naar het LSA kent voor advies hierbij.

   

  Praktische informatie

  Datum: vrijdag 23 januari
  Locatie: Het Huis
  Bijdrage: € 25,- voor bewoners en € 150,- voor professionals. Leden LSA gratis.
  Tijd: 13.00 uur tot 17.00 uur
  Aanmelden: Eventbrite
  Lid worden LSA: lsabewoners.nl/organisatie/lid-worden-van-het-lsa/

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >