Het sociaal kasboek

 • Hoe ze precies hun waarde gaan laten zien, weten ze nog niet, maar Wijkbedrijf Selwerd zorgt er op een simpele manier wel voor dat ze gegevens verzamelen. Op de bijeenkomst Hoe laat jij je waarde zien gaf Haaije Koenders van Wijkbedrijf Selwerd ons een korte workshop over hun sociaal kasboek.

  Eerst even over het Wijkbedrijf Selwerd zelf:

  Het Wijkbedrijf staat in een wijk met achterstanden. Het is een plek om elkaar te ontmoeten, verbindingen te leggen en van elkaar te leren. Het is een plek om te participeren door maatschappelijk actief te zijn door vrijwilligerswerk of klussen voor anderen te doen of via een participatiebaan je betrokkenheid te tonen. Ook kun je er stappen maken richting betaald werk en ondernemerschap. Het is de plek in de wijk waar je je eigen initiatief, plan of Right to challenge, kunt opzetten en uitvoeren.

  Kernwaarden

  De kernwaarden van het wijkbedrijf zijn duidelijk voor de initiatiefnemers.

  • Selwerd Ontmoet / Inspireert
  • Selwerd Doet
  • Selwerd Leert
  • Selwerd Werkt
  Bijhouden kasboek

  En daaruit vloeiden de activiteiten die ze ondernemen. Een kleine greep uit het vele werk van dit wijkbedrijf: radio maken en uitzenden / seniorenvervoer / gilden opzetten / faciliteiten voor startende ondernemers (bijvoorbeeld vanuit bijstand – die betalen in vrijwilligerswerk voor faciliteiten) fietsreparatie.

  Langzaam maar zeker wordt het wijkbedrijf een partner voor de gemeente en instellingen. De relatie verandert. Er wordt nu ook aan hen gevraagd om hun maatschappelijke meerwaarde inzichtelijk te maken.

  Onontgonnen goudmijn

  Daarom hebben ze bedacht om een sociaal kasboek bij te houden. Na elke bijeenkomst of activiteit vragen ze mensen om een formulier in te vullen. Ze zijn blij met de uitkomsten tot nu toe. Ze ontvangen prachtige reacties, die anders verloren hadden gegaan. En al weten ze nog niet zeker hoe ze de uitkomsten uiteindelijk zullen presenteren (wordcloud, verslag, statistieken, verhalen) ze zien nu al dat het een ‘onontgonnen goudmijntje’ is

  Het Google- form dat Wijkbedrijf Selwerd gebruikt, vind je hier onderaan de pagina. Zij zetten dit formulier online, dus het is makkelijk toegankelijk. Soms helpen ze mensen met wat minder taalgevoel om het in te vullen. Ook een idee voor jullie?

   

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >