De coöperatie: zo doe je dat!

 • De coöperatie als organisatievorm.

  De coöperatie wint aan populariteit. Steeds meer bewoners organiseren zich in een coöperatieve vereniging om zelf zorg, welzijn, duurzame energie, maar ook voorzieningen voor de buurt te regelen. Maar wat is een coöperatie precies en wat zijn de voordelen? Onze collega’s van Beheer je Buurthuis waren aanwezig bij de bijeenkomst De coöperatie: zo doe je dat! in Pakhuis de Zwijger.

  Een publiek van honderdvijftig man luistert op 7 april aandachtig naar ervaringen en tips van vier coöperaties: Gebiedscoöperatie Rivierenland – Dirk de Derde, zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt, Wooncoöperatie Jeruzalem en buurtcoöperatie Samen Krachtig Plan van Gool. Vier uiteenlopende coöperatieve verenigingen, die op eigen initiatief dingen gedaan proberen te krijgen waar de overheid het laat liggen. Hoewel de vier bewonersinitiatieven op uiteenlopende onderwerpen actief zijn, komen ze dezelfde uitdagingen tegen. Hun ervaringen delen ze graag met bewoners die in de startblokken staan om zelf een coöperatie te starten.

  Wat is een coöperatie?

  Een coöperatie is het verbinden van initiatieven. Neem buurtcoöperatie Samen Krachtig Plan van Gool. Zeven verschillende initiatieven wilden in Amsterdam Noord samen iets doen in één gebouw, Het Breedhuis, met als doel de wijk mooier, schoner, veiliger en leuker maken. Maar als je samen een buurthuis wilt beheren, moet je een organisatievorm vinden. De bewoners wilden er geld mee verdienen, dus viel het idee van zeven losse stichtingen al gauw af. Oplossing: een coöperatieve vereniging.

  Onder de paraplu van de coöperatie kunnen de overwegend werkloze buurtbewoners een inkomen verdienen zonder hun uitkering kwijt te raken. Stapsgewijs komen ze zo uit hun uitkering, zonder de eisen die de Dienst Werk en Inkomen (DWI) stelt aan ondernemende werklozen. Het geld dat zij verdienen met de losse initiatieven binnen Samen Krachtig Plan van Gool wordt afgetrokken van hun uitkering.

  Het is een regeling zoals we die terugzien bij ONS in Breda, een van de pioniers van Beheer je buurthuis. ONS en Het Breedhuis bewijzen dat de coöperatieve vereniging een goede organisatievorm kan zijn voor moderne buurthuizen in zelfbeheer.

  Begin eenvoudig

  Bewoners hebben ideeën over wat zij samen willen bereiken. Wat is de volgende stap? “Begin eenvoudig”, tipt Dennis Kerkhoven van Gebiedscoöperatie Rivierenland, “probeer niet alles tegelijk te bouwen; je bouwt de brug terwijl je eroverheen loopt.” Zowel voor bewoners als voor gemeente en bedrijven is de coöperatieve vorm en de samenwerking die wordt aangegaan nieuw en dus een leerproces dat tijd nodig heeft.

  Kerkhoven geeft nog een aantal algemene tips aan de zaal mee: zorg voor maatschappelijke impact, zorg dat je alle gereedschap in huis hebt om te slagen, verbind nieuw en oud, blijf creatief en out-of-the-box naar oplossingen zoeken, en leer van het verleden. Veel kennis ligt voor het oprapen, dus hoef je als coöperatie het wiel niet per se telkens opnieuw uit te vinden. Als laatste advies krijgen nieuwsgierigen mee vooral rekening te houden met de wetten en spelregels van morgen. “Kijk vooruit naar nieuwe wetgeving, zoals de afgelopen jaren veel initiatieven vooruitkeken naar de decentralisaties.”

  Dat vooruitkijken doe je samen. Want een coöperatie is, zo schreven we al, het verbinden van initiatieven. “Het begint met allemaal ikken, tot je een wij bent”, klinkt het. Geen versnipperde ondernemers met ieder een goed idee, maar bewoners die elkaar helpen, hoe uiteenlopend hun initiatieven ook zijn.

  Meer weten? Lees de volledige blog op beheerjebuurthuis.nl/de-cooperatie-zo-doe-je-dat.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >