Beien

 • BewonersBedrijven on Tour Beien EnschedeIn 2014 trok BewonersInitiatief Enschede Noord (Beien) in een verlaten, leegstaand schoolpand. Het pand is sindsdien een bruisend centrum van activiteiten voor en door buurtbewoners. Er is veel tijd gestoken in het gebruiksklaar krijgen van het pand en de buitenruimte. En alles is in het werk gesteld om de eerste huurders te huisvesten. Beien heeft een aantal vaste huurders, die vooral partners van het BewonersBedrijf zijn waaronder Power Noord, RIBW en zorggroep MANNA. Uit die huuropbrengsten kunnen de lopende kosten voor het pand worden betaald. Beien staat nu voor de volgende stap, een professionaliseringsslag op bestuurlijk, administratief, logistiek en uitvoerend gebied.

  Beien is ontstaan vanuit een groep mensen die ideeën hadden om iets te doen aan de grote problemen waar de mensheid op dit moment mee kampt zoals het klimaatprobleem en een dreigend tekort aan hulpbronnen en voedsel. Maar dan op een behapbare schaal: lokaal, in de eigen wijk, binnen de eigen invloedssfeer. Beien wil een inspiratieplek zijn en bijvoorbeeld laten zien hoe je duurzaam voedsel kunt verbouwen en verspilling kunt tegengaan. Allereerst aan alle bewoners van Enschede Noord en daarna ook aan de rest van het land. Onder hun logo staat niet voor niets ‘een duurzame, sociale en hechte wijk’.

  Nieuwsgierig? Bekijk dan dit tv-fragment van TV Enschede en beluister dit radiofragment van TV Oost. Beiden zijn gemaakt naar aanleiding van de toekenning van startkapitaal door het LSA in de zomer van 2015.

  Contact

  Adres:
  Meeuwenstraat 106
  7523 XZ, Enschede

  Telefoon: 053-7370268
  E-mail: info@beien.nl
  Website: www.beien.nl
  Twitter: @BeienNrd

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >