Inspirerende indrukken uit Engeland

 • In 2 dagen hebben we 9 werkbezoeken afgelegd, met zo´n 20 mensen gesproken en ontelbare nieuwe indrukken opgedaan. Met 4 (beoogd) zakelijk leiders, Finse en Engelse partners zijn we de wereld van de Engelse Community Enterprises  in Leeds en Bradford gedoken.

  Van alle indrukken vallen er een paar in het bijzonder op. Bijvoorbeeld het eerste bezoek aan LS14 Trust. Opgegroeid in de wijk en nu terug van weggeweest, mobiliseren Nicola en haar bestuur met een weergaloos enthousiasme  en passie in twee jaar tijd de mensen in de wijk. Nu staat er een organisatie met 650 leden die geholpen worden met het zoeken van werk, training en opleiding. En ze hebben een verdienmodel gevonden door materiaal voor evenementen te verhuren waardoor ze zelf besparen op hun kosten en andere buurtinitiatieven goedkoper kunnen huren.

  In een andere wijk van Leeds werd het duidelijk hoe belangrijk het is om een gepassioneerde en daadkrachtige zakelijk leider en bestuurders te vinden die aansluiten bij de belevenis van de buurt. Op hetzelfde moment gestart, met dezelfde financiële mogelijkheden als LS14 was de zakelijk leider niet in staat om een stabiele en veerkrachtige organisatie op de been te zetten. De bestuurder is bijzonder gepassioneerd en gemotiveerd om er alsnog een sterke en effectieve organisatie van te maken, maar sluit niet bijzonder aan bij de bewoners uit de buurt en moet het nu zonder zakelijk leider proberen te rooien. Een erg lastige opgave.

  Als sluitstuk dan nog de Bramley Baths. “ Established in 1904, Community Led since 2013” Een bijzonder effectieve buurt marketing machine die een verlieslijdend, ruim 100 jaar oud, zwembad om heeft weten te vormen tot succesvolle Community Enterprise rondom een zwembad. Toen het zwembad dreigde te sluiten, werd er massaal actie gevoerd om het zwembad en het monumentale pand voor de buurt te behouden. Met een ijzersterk bestuur, een effectieve zakelijk leider en overweldigende steun van de buurt,  zijn ze instaat geweest om de financiën op orde te krijgen, ruimere  openingstijden te hanteren en het in eigendom van de buurt te houden.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >