Inspiratie voor de WijkBV: Cooperation Jackson

 • Voor de WijkBV zijn we continu op zoek naar inspiratie, ideeën over radicaal nieuwe praktijken en praktische handvatten om hier mee aan de slag te gaan. Die voorbeelden wil ik graag met jullie delen. Onlangs werd ik getipt over Cooperation Jackson.

  In het diepe zuiden van de Verenigde Staten, ligt Jackson, Mississippi. Dertig procent van de mensen leeft onder de armoedegrens. De meeste mensen hebben geen uitzicht op een fatsoenlijke baan en historisch gezien is er politiek weinig beweging geweest om dat echt te veranderen. Zoals één van de oprichters van de Cooperation Jackson, Kali Akuno, zegt: “Niemand komt ons redden. Het economische en politieke systeem laat ons al decennia in de steek. Dus wat kunnen we zelf, met onze eigen middelen, kennis en kunde doen om ons leven radicaal beter te maken? Om betere banen  te bieden, een betere leefomgeving te creëren, en echte zeggenschap en eigenaarschap voor onze gemeenschap te organiseren?” Geboren uit een ambitie om de regie te pakken over hun eigen leven en met een ambitieuze visie voor hoe Jackson, of in ieder West Jackson eruit moet zien.

  Waardige banen

  Armoede zie je overal in West Jackson en werkgelegenheid is dus een belangrijke pijler. Maar het gaat de Cooperation Jackson niet om het creëren van zoveel mogelijk banen. Het draaitom het creëren van waardige, goede banen. Winnie Byanyima van Oxfam International vertelt het verhaal over een vrouw die werkt in een fabriek in de VS waar kip verwerkt wordt. Blijkbaar krijgen zij en haar collega’s geen pauze, ook niet om te plassen en dus dragen ze luiers. Die banen die zij hebben tellen wel mee in de werkgelegenheidcijfers, maar zijn geen waardige banen. Cooperation Jackson wil dat mensen trots kunnen zijn op hun werk, eigenaarschap voelen over hun baan en dat de waarde behouden blijft voor de gemeenschap. Daarom hebben ze verschillende worker coops opgericht, waar werknemers ook eigenaar zijn en daardoor hun eigen voorwaarden bepalen. Nu nog op relatief kleine schaal, maar met de ambitie om groter te groeien.

  Eigendom

  West Jackson bestaat nu nog veelal uit goedkope stukken grond en aftakelende gebouwen. De stadsgrenzen verschuiven steeds verder en de druk van projectontwikkelaars zal zich uiteindelijk ook richting West Jackson verplaatsen. Ondertussen heeft de Cooperation verschillende stukken land en woningen opgekocht en de Fannie Lou Hamer Community Land Trust opgericht om dit vastgoed te beheren. Het is de bedoeling dat dit gebruikt wordt om woningcoöperaties op te richten, parken aan te leggen, buurtcentra te bouwen. Noem maar op. Allemaal in eigendom van de gemeenschap en om de toekomst van de gemeenschap veilig te stellen. Dit betekent enerzijds dat er betaalbare en goede woningen beschikbaar komen, maar ook dat bewoners daadwerkelijk zeggenschap hebben over de inrichting van hun wijk. Zij zijn immers eigenaar. Hier zie je ook dat het model juist sterk is wanneer je het als een soort ecosysteem bekijkt. Want door zelf als projectontwikkelaar op te treden en te bouwen in eigen beheer aan de hand van een worker coop bouwbedrijf, creëren ze ook weer trainingsplekken en waardige, goede banen.

  Gemeenschap

  De kracht van dit collectief is terug te leiden tot de vraag die de oprichters zich stelden: “Welke middelen, kennis en kunde hebben wij zelf, als gemeenschap, in huis om ons leven op de plek radicaal om te gooien”. Dat sluit natuurlijk naadloos aan bij onze focus op Asset Based Community Development. Het idee dat je kunt bouwen aan wijken op basis van dingen die er al zijn, niet wat er nog niet is. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op wat elk individu heeft of kan, maar ook te kijken naar wat al die individuen samen hebben en kunnen. Daarvoor moet je mensen bij elkaar brengen rondom thema’s die tot de verbeelding spreken, die mensen direct raken. Zo hebben ze de Freedom Farms opgericht; stukken grond waar mensen samen voedsel verbouwen. Ze hebben een buurtcentrum en een makersruimte met allerlei nieuwe en oude technieken om ambachten uit te oefenen en kunst te maken. Het zijn kortom plekken waar mensen met elkaar in gesprek komen, ze uitgedaagd worden om nieuwe dingen te proberen, zichzelf uit te drukken en nieuwe talenten ontdekken. Zo is de gemeenschap zowel het doel als het middel tot succes.

  Natuurlijk leven, werken en wonen de mensen in Jackson in een andere context. Maar de principes zijn niet anders dan ze mogelijk zijn voor een WijkBV. Werken aan een ecosysteem met een economische machtsbasis voor bewoners. Waar bewoners eigenaarschap kennen over werk, wonen en hun eigen gemeenschap.

  Je kunt je tot en met zondag 18 maart aanmelden voor het WijkBV programma. Kijk hier voor meer informatie.

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >