‘Ik gun iedere wijk een BewonersBedrijf’

 • Tijd voor een succesverhaal. Erwin Stam, voorzitter van Stichting BewonersBedrijven Zaanstad, vierde zijn succes tijdens een avond over storytelling in Pakhuis de Zwijger. Een verhaal over een aandachtswijk, strenge regels en een groot compliment.

  De wijk Poelenburg in Zaanstad is een voormalige Vogelaarswijk. Erwin Stam is onderdeel van een bewonersgroep die zelf de handen uit de mouwen steekt. En hoe! Zij beheren het wijkcentrum de Poelenburcht, halen een deel van het grof vuil op, hebben een klussendienst en zijn de eerste bewonersgroep die onderaannemer is in twee sociale wijkteams.

  Iedereen ging van die jongen houden

  Twinkelende ogen en de trots spat van Erwins gezicht. Hij geeft een sprekend voorbeeld van het effect dat het BewonersBedrijf heeft op de wijkbewoners. Via het sociale wijkteam kwam een voormalige vluchteling de Poelenburcht binnen. Deze jongen heeft een laag IQ, een Wajong uitkering en veel begeleiding nodig. Hij staat op de wachtlijst voor dagbesteding met nog 275 wachtenden voor hem. Daarom besluit het bestuur hem op te nemen in het BewonersBedrijf.

  ‘Iedereen ging van die jongen houden!’ zegt Erwin. ‘We namen hem mee met alle klussen en na verloop van tijd kon hij al veel zelf doen.’ Toen belde de gemeente. Er was plek voor hem bij een sociale werkplaats in Purmerend. Omdat hij niet goed snapt hoe hij met de trein in Purmerend komt, gaat een buurtbewoner met hem mee. Drie weken lang gaan verschillende buurtbewoners met de jongen mee naar Purmerend en dan laten ze hem los.

  Lokale oplossing

  ‘Na een tijdje verscheen hij niet meer op het werk’, zegt Erwin zichtbaar aangedaan. ‘Dus wat deed de gemeente, die trok zijn Wajonguitkering in want dan zal hij zich wel komen melden. Maar dat deed hij niet. En hij belandde zelfs in detentie.’ Toen gaf de gemeente het bestuur van het BewonersBedrijf een enorm compliment. Als de jongen uit detentie komt, wil de gemeente hem graag weer bij het BewonersBedrijf plaatsen. Want daar ging het veel beter met hem.

  Dit voorbeeld laat een aantal dingen zien. Het laat zien dat lokale oplossingen beter werken dan een dagbesteding in Purmerend. Het laat zien dat de gemeente best mee wil werken aan een goed idee van bewoners. En het laat vooral zien dat iedereen bij Stichting BewonersBedrijven Zaanstad elkaar helpt en met open armen klaarstaat om buurtbewoners op te vangen. Daarom besluit Erwin zijn verhaal met ‘ik gun iedere wijk een BewonersBedrijf!’.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >