Hoge verwachtingen en veel energie

 • Starters en actieve bewoners werken samen

  starters-en-crabbehoeve“Ik ben erg gelukkig met deze meiden,’ vertelt Mascha Lageweg, zakelijk leider van Crabbehoeve. “De starters zijn enthousiast, gedreven en kunnen niet wachten om te beginnen.” Twee starters gaan aan de slag met de communicatie van het LSA-lid Crabbehoeve, een BewonersBedrijf in Dordrecht. We spreken Mascha en starter Chaneyra Vreden over hun verwachtingen van deze samenwerking.

  LSA en Starters4Communities werken samen om bewonerskracht te versterken. Met een programma in Zuidwest-Nederland krijgen zes ondernemende bewonersinitiatieven hulp van starters uit de regio. Deze starters zijn hbo- of wo- afgestudeerden tussen de 22 en 30 jaar die graag werkervaring op willen doen. Zij gaan 5 maanden lang, 16 uur per week samen met het bewonersinitiatief aan de slag. Daar leren de starters en de initiatiefnemers enorm van.

  Meteen een goede klik

  Tijdens een kennismakingsbijeenkomst presenteren de zes bewonersinitiatieven zichzelf aan de starters en beschrijven hun hulpvraag. Daarna kiezen de starters bij wie ze aan de slag willen. Het enthousiasme spat van ze af. Mascha: “Er waren zelfs al starters voor deze kennismaking bij ons komen kijken en zij vonden het meteen te gek. Ik vond het leuk om hen te vertellen wat wij hier precies elke dag doen. Er waren twee meiden waarmee we meteen een bijzonder goede klik hadden: Chaneyra en Esther . Zij gaan dus ook bij ons aan de slag!”

  Chaneyra vertelt dat zij het ook spannend vond om een keuze te maken. “Ik ben heel slecht in kiezen, maar ik had meteen een goed gevoel bij Crabbehoeve en bij Mascha. Elk initiatief heeft een andere hulpvraag en die van Crabbehoeve sprak me het meeste aan. Ze willen de marketing en communicatie verbeteren. Daar wil ik graag meer over leren. Ik heb er nog weinig ervaring mee dus dit was de meest uitdagende vraag voor mij.”

  Niet alleen naar binnen kijken

  opening-crabbehoeve-27-mei-2015-133Mascha legt namens Crabbehoeve een concrete hulpvraag bij de starters neer. “Om een bedrijf van de wijk te zijn, moet je niet alleen naar binnen kijken. We werken nu erg aanbodgericht en willen meer vraaggericht gaan werken. Wat wil de buurt? Bieden we dat of juist niet? We willen een analyse van de behoeften in de wijk en een plan om de externe communicatie te verbeteren. We hebben zoiets moois opgebouwd en niet genoeg tijd om het beter in de markt te zetten. Dus ik ben heel blij dat de starters wel de tijd en de creatieve ideeën hebben.”

  Deze crowdfunding is wel heel spannend

  De starters halen via een crowdfunding-campagne het geld op dat nodig is om te starten. “We zitten nu midden in de campagne,’ vertelt Chaneyra. “Nog 11 uur te gaan en we zitten op 90 procent van het totaalbedrag van 20.000 euro.” Mensen en bedrijven die doneren, krijgen daar een tegenprestatie voor zoals een taart, een weekendje Rotterdam of een workshop. Bedrijven kunnen de starters ook een dag inhuren of een sponsorpakket kopen. Chaneyra: “Mijn baas is een van de bronzen bedrijfssponsoren. Dat betekent dat hij 300 euro heeft gedoneerd. Door dit te investeren in dit mooie doel krijgt hij promotie van zijn bedrijf. Hij is pas begonnen en kan de reclame dus goed gebruiken.”

  Bij een crowdfunding-campagne wordt altijd in de laatste week het meeste geld opgehaald. Maar volgens Chaneyra is het deze keer wel heel erg spannend. “Een paar dagen geleden hadden we iets meer dan de helft van het totaalbedrag van 20.000 euro opgehaald. Dan weet je: dit wordt meer dan een eindsprintje: we moeten er met z’n allen heel hard aan trekken om het te halen. Die deadline is wel heel dichtbij, maar de 100 procent ook! En ik heb er vertrouwen in dat we het halen.”

  Meiden willen deuren langs!

  Opening Crabbehoeve 27 mei 2015 (89) Halverwege december start de samenwerking tussen bewoners en starters echt. De starters krijgen workshops gericht op alle aspecten van ondernemen én op de hulpvraag van de initiatieven. Crabbehoeve en de starters beslissen samen op welke manier de opdracht ingevuld wordt. Chaneyra: “De eerste stap is een afspraak maken en onze verwachtingen van elkaar uitspreken. Wat willen we bereiken en hoe kunnen we daar komen?”

  De hulpvraag van Crabbehoeve heeft vooral te maken met imago en bereik. “Onze vraag is duidelijk afgebakend,’ vindt Mascha. “En toch kunnen zij er hun creativiteit in kwijt. Wij hebben zelf een korte analyse van de wijk gedaan, maar deze meiden willen langs de deuren om vragen te stellen. Wat willen de buurtbewoners dat Crabbehoeve voor hen doet? En wat willen buurtbewoners voor Crabbehoeve doen? Ons BewonersBedrijf wil ook dat het bedrijfsleven ons vaker vindt als partner en we willen onze omzet vergroten. We zoeken een goed marketingplan en iemand die ons helpt in de uitvoering zodat wij het later over kunnen nemen.”

  ‘Dit is Crabbehoeve’

  Opening Crabbehoeve 27 mei 2015 (25)Mascha hoopt dat dit gezamenlijk programma van LSA en Starters4Communities een herkenbare communicatiestijl voor Crabbehoeve geeft. “Onze wens is een eigentijds, passend bij Crabbehoeve en realistisch communicatieplan. Ik hoop op een beeldmerk. Dat je bij elke uiting ziet ‘dit is Crabbehoeve’. De timing van dit programma is perfect. De omzet loopt goed, we hebben hier echt iets neer gezet. Nu gaan we een volgende fase in waarin we zichtbaarder zijn en nog meer voor de wijk doen. En misschien sluiten we deze samenwerking wel af met een grote kick-off van de nieuwe fase.”

  Samen groeien

  Chaneyra verwacht veel nieuwe dingen te leren tijdens dit programma. “Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen en keihard te werken. Zo wil ik Crabbehoeve een stap verder brengen terwijl ik zelf groei. Het mooie van dit programma is dat het niet de traditionele manier van leren is. Ik kan mijn kennis vergroten en vaardigheden verbeteren zonder terug de schoolbanken in te moeten. Dat past bij mij. Aan het eind van het programma wil ik kunnen zeggen: kijk eens, daar stond ik en hier sta ik nu.”

  Opening Crabbehoeve 27 mei 2015 (81)Mascha verwacht dat werken bij Crabbehoeve de starters zal leren om met een andere blik naar vraagstukken te kijken. “Opleidingen leggen je bepaalde systemen op. Dat is nuttig maar niet een op een in te zetten in de praktijk. Zeker niet bij een BewonersBedrijf, dat fundamenteel anders is dan een commercieel bedrijf. Ik kom zelf uit de commerciële hoek, maar ik ben nu meer met mensen bezig dan met keiharde bedrijfsvoering. Dat is even wennen en dat zal het voor hen misschien ook zijn. Werken met vrijwilligers en de dagelijkse praktijk van een BewonersBedrijf vragen aanpassingsvermogen en buiten de hokjes kunnen denken. Dat wil ik hen leren.”

  “Tegelijkertijd is dit programma ook voor mij een leerschool. Ik heb graag de controle en moet leren om deze nu los te laten. Om te bedenken dat dit ook op andere manieren dan de mijne kan. Ik wil hen alle ruimte geven om iets moois op te zetten.”

  Veel energie

  Hoge verwachtingen en veel energie dus bij de starters en bij Crabbehoeve. Zij hebben zin deze samenwerking. Dat geldt ook enorm voor het LSA en Starters4Communities. We vinden dit super: een samenwerking met gesloten beurzen waar iedereen beter van wordt. Het LSA zet zich hard in om nog meer van dit soort samenwerkingen aan te gaan.

  Dit interview verscheen eerder in Bewonersberichten 125, het vakblad van bewoners.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >