Hoe is het nu met?

 • In 2015 organiseerden we voor het eerst Pitchen voor Impact in je wijk. Hier zetten we voor jou op een rijtje wat de pitchers van 2015 hebben gedaan en bereikt sinds hun pitch.

  GAS!fabriek, Alkmaar

  Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar starten bewoners een bedrijf in het karakteristieke pand, de GAS!fabriek. Met verhuur, duurzame dagbesteding, leerwerkplekken en een stadsmoestuin redt de stichting Behoud GAS!fabriek het industrieel erfgoed van de sloop. In 2015 nam de GAS!fabriek deel aan het traject Pitchen voor Impact in je wijk. Tijd voor een update.

  De initiatiefnemers deden mee aan het pitchtraject voor ondersteuning van het initiatief ’Samen laten we de GAS!Fabriek weer stomen‘. “Het pitchtraject gaf ons ondersteuning en advies,’ vertelt initiatiefnemer Claire Bruin. “Ook kregen we begin dit jaar startkapitaal van het LSA, waardoor we onze plannen voor en door bewoners ook echt kunnen gaan realiseren.”

  Deelnemers werken tijdens het hele traject aan hun ondernemingsplan. En dat levert belangrijke inzichten op. “Onze ambitieuze plannen en kosten hebben we bijgesteld, zodat ze reëler zijn. Zo gaan we meer ruimtes vast verhuren en pakken we de verbouwing gefaseerd aan. Op deze manier kunnen we met de vaste huurinkomsten de vaste lasten dekken. Dit haalt de druk van de ketel en waarborgt de continuïteit. Zo kunnen wij ons als startend BewonersBedrijf richten op de activiteiten voor en door de buurt.” De eerste huurder van een groot deel van de kantoorruimte ligt al vast. Stichting MEO huurt vanaf januari 2017 in het pand.

  ‘T Luukske, Wellerlooi

  In het Limburgse dorp Wellerlooi bouwt ‘T Luukske een nieuwe sporthal. Deze vormt een schakel tussen de bestaande basisschool en het gemeenschapshuis. Dicht bij het bos en aan de rand van het dorp vormt het gemeenschapshuis een mooie groepsaccommodatie voor sportverenigingen, teambuilding en scoutinggroepen. De meerderheid van de benodigde financiën is opgehaald in het dorp. Na deelname aan Pitchen voor Impact in je wijk sloot het BewonersBedrijf een lening af bij KNHM Participaties BV en startte de bouw.

  “We waren op zoek naar financiële middelen die voor een deel ons project dekken,’ vertelt penningmeester Maurice Bergmans. “Een bank stelt alleen maar financiële middelen beschikbaar maar geen netwerk of verdere kennis. Dit leveren LSA en KNHM wel. KNHM besloot na de pitch om in ons project te investeren middels een lening. Naast deze financiële bijdrage kunnen we ook gebruikmaken van het netwerk en de expertise binnen de KNHM.” Een tip van Maurice voor deelnemers: ‘Zorg voor een goed verdienmodel. Iets opzetten is één maar het succesvol kunnen exploiteren over langere tijd is twee.’ Wil je op de hoogte blijven van de bouw? Kijk dan op www.luukske30.nl

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >