Hoe is het nu met: GAS!fabriek

 • Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar starten bewoners een bedrijf in het karakteristieke pand, de GAS!fabriek. Met verhuur, duurzame dagbesteding, leerwerkplekken en een stadsmoestuin redt de stichting Behoud GAS!fabriek het industrieel erfgoed van de sloop. In 2015 nam de GAS!fabriek deel aan het traject Pitchen voor Impact in je wijk. Tijd voor een update.

  bb 123 BewonersBedrijven pitch optie 1De initiatiefnemers deden mee aan het pitchtraject voor ondersteuning van het initiatief ’Samen laten we de GAS!Fabriek weer stomen‘. “Het pitchtraject gaf ons ondersteuning en advies,’ vertelt initiatiefnemer Claire Bruin. “Ook kregen we begin dit jaar startkapitaal van het LSA, waardoor we onze plannen voor en door bewoners ook echt kunnen gaan realiseren.”

  Deelnemers werken tijdens het hele traject aan hun ondernemingsplan. En dat levert belangrijke inzichten op. “Onze ambitieuze plannen en kosten hebben we bijgesteld, zodat ze reëler zijn. Zo gaan we meer ruimtes vast verhuren en pakken we de verbouwing gefaseerd aan. Op deze manier kunnen we met de vaste huurinkomsten de vaste lasten dekken. Dit haalt de druk van de ketel en waarborgt de continuïteit. Zo kunnen wij ons als startend BewonersBedrijf richten op de activiteiten voor en door de buurt.” De eerste huurder van een groot deel van de kantoorruimte ligt al vast. Stichting MEO huurt vanaf januari 2017 in het pand.

  Pitchen voor impact in je wijk

  Gasfabriek 1Ook in 2016 organiseren LSA en KNHM Pitchen voor Impact in je wijk. Kijk hier om deel te nemen en denk aan de tip van Claire. “Besteed niet alleen aandacht aan het verdienmodel, maar ook aan de organisatie en de continuïteit. Zonder (genoeg) juiste mensen op de juiste plek, kun je mooie plannen hebben, maar worden ze niet gerealiseerd en haal je je doelen niet.”

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >