Het Bruishuis ontvangt startkapitaal van het LSA

 • In december berichtten we al dat de beoordelingscommissie BewonersBedrijven twee keer bij elkaar is geweest om zich te buigen over de ondernemingsplannen van een aantal nieuwe BewonersBedrijven. Het resultaat was de toekenning van startkapitaal, beschikbaar gesteld door de Nationale Postcodeloterij en Fonds Werken aan Wonen, aan Op Eigen Houtje (Emmen), Berflo BV (Hengelo) en BewonersBedrijf Malburgen (Bruishuis, Arnhem). De afgelopen weken hebben we elke week één van deze nieuwe BewonersBedrijven op onze website in de schijnwerpers gezet. Nu is het Bruishuis aan de beurt.

  In de aandachtswijk Malburgen in Arnhem staat het Bruishuis, een voormalig verzorgingstehuis wat eigenlijk op de nominatie stond voor sloop toen de oorspronkelijke bewoners naar een nieuwe locatie verhuisden. Maar al snel verandert de woningbouwcorporatie Volkshuisvesting, die dan nog eigenaar van het gebouw is, van gedachten. Het pand met ruim 100 eenheden moet een bruisend centrum van de wijk worden, het liefst beheerd door actieve bewoners uit de wijk. De bewoners zien dat op zich wel zitten, maar zien wel op tegen de enorme kosten die dit project met zich meebrengt.

  De ontwikkelingen raken in een stroomversnelling als de bewonersgroep mee gaat doen aan het experiment BewonersBedrijven van het LSA. In juni 2013 wordt de intentieverklaring getekend waarin wordt afgesproken dat er in de rest van 2013 toegewerkt wordt naar de overdracht van het Bruishuis naar de bewonersgroep. Door de bewoners wordt hard gewerkt om stap voor stap de exploitatie van het Bruishuis over te nemen. Dit betekent de verhuur van alle ruim 100 eenheden, wat een gezonde basis oplevert voor het runnen van het BewonersBedrijf.

  Zakelijk leider van het BewonersBedrijf Malburgen is Walter Klein Nienhuis. Hij zegt: “Als er ergens een schroefje los zit, kan je een dure onderhoudsorganisatie bellen die voorrijdkosten rekent et cetera, maar je kunt ook kijken wie van je vrijwilligers goed is in het aandraaien van schroeven. Het is een klein voorbeeld van hoe je enorm kunt bezuinigen.” Een gedeelte van de werkzaamheden die gedaan moeten worden in het enorme pand, wordt verzorgd door mensen uit de wijk die terug willen keren naar de arbeidsmarkt. Ook kunnen huurders onder bepaalde voorwaarden een korting op hun huur krijgen door een paar uur per maand aan maatschappelijke projecten in de wijk te werken.

  Op 1 januari 2014 was het dan zover: het pand is door het BewonersBedrijf Malburgen overgenomen van woningbouwcorporatie Volkshuisvesting en met het goedkeuren van het ondernemingsplan door de beoordelingscommissie van het LSA heeft het BewonersBedrijf ook de beschikking gekregen over het benodigde startkapitaal. Nu breekt een volgende fase aan, waarin het BewonersBedrijf zal toegroeien naar een zelfstandige organisatie. Daarbij is het streven om zoveel mogelijk zelf geld te gaan verdienen en daarmee losser komen te staan van subsidies en hun verstrekkers. Uiteraard blijft het LSA het BewonersBedrijf daarbij ondersteunen waar nodig.

  Het Bruishuis was al eerder in het nieuws. Via de links hieronder kan je een en ander nog eens teruglezen of terugkijken.

  Artikel in de Volkskrant

  De Gelderlander

  RTL Nieuws

  Televisie Arnhem

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >