Groeps-ANBI voor BewonersBedrijven

 • Belang van een ANBI-status en voordelen van groeps-ANBI.

  Vanaf nu heeft het LSA een groeps-ANBI voor BewonersBedrijven. Dat betekent dat LSA als groepshoofd een verzoek om opgenomen te worden in de groeps-ANBI kan indienen voor bij ons aangesloten BewonersBedrijven. Dit kan alleen als BewonersBedrijven voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan ANBI’s. Ook zijn de BewonersBedrijven zelf verantwoordelijk voor het blijven voldoen, bijvoorbeeld aan de publicatie-eis. De Belastingdienst beslist of een BewonersBedrijf toegevoegd wordt.

  Waarom een ANBI-status?

  ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als deze zich voor 90% inzet voor algemeen nut. Het doel van een ANBI is dus niet om winst te maken. Als ANBI heb je een aantal belastingvoordelen. Zo hoef je geen belasting te betalen over schenkingen en giften die je krijgt. Degene die een schenking aan het BewonersBedrijf doet, kan deze aftrekken van zijn inkomstenbelasting. En als het BewonersBedrijf zelf een schenking doet, betaalt de ontvanger daarover ook geen belasting. Een laatste voordeel bleek afgelopen jaar al succesvol in het Bruishuis in Arnhem. Daar kregen zij als ANBI namelijk een deel van hun energiebelasting terug. Lees voor meer informatie ook ‘Het wat en hoe van de ANBI-status’.

  Eigen verantwoordelijkheid

  BewonersBedrijven die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst hoeven nu niet meer zelf de hele procedure te doorlopen. Leden kunnen LSA machtigen om dit voor hen te doen. Tegelijkertijd blijft het initiatief zelf verantwoordelijk voor deze toekenning. Er komt bijvoorbeeld ook een publicatieverplichting bij kijken. Dat betekent dat je gegevens zoals het post- en bezoekadres, een jaarverslag en de doelstelling op je website moet publiceren. Als je op termijn niet aan de eisen blijft voldoen, kan de Belastingdienst de ANBI-status van het BewonersBedrijf ontnemen.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >