En toen werd de moestuin een BewonersBedrijf

 • In 2014 liep ik voor het eerst het oude kleuterschoolgebouw in de Crabbehof in Dordrecht binnen. Er werd volop geklust door een horde buurtbewoners. Het pand met drie oude klaslokalen werd rigoureus opgeknapt en ook de buitenruimte werd onder handen genomen. En door het stof heen proefde ik toen al van de energie en saamhorigheid waarmee de buurtbewoners deze klus wel eens zouden klaren. Hier ontstonden de contouren van BewonersBedrijf Crabbehoeve.

  Nu, een paar jaar later staat er een sterk BewonersBedrijf. Een BewonersBedrijf dat serieuze inkomsten genereert door verhuur van lokalen, het bieden van participatieplekken aan mensen met een bijstandsuitkering en vooral ook door de horeca. Jawel, horeca! De vrijwilligers zorgen bij elke bijeenkomst of vergadering voor een goede kop koffie, een gezonde en uitgebreide lunch of lekkere hapjes bij de borrel. En dat doen ze goed zo blijkt, want mensen komen terug en dat zorgt voor geld in het laatje. Hier wordt een Bewonersbedrijf gerund met de geest van een ondernemer en een hart dat klopt voor een sociale en leefbare wijk.

  Maar bewonersinitiatieven komen dus wél los van subsidiestromen

  En ook hier hebben ze te maken gehad met tegenvallers en teleurstellingen. Ik zag de afgelopen jaren bestuursleden komen en gaan, plannen en projecten slagen én falen, opdrachten die niet doorgingen of onderhandelingen die stukliepen. Er werden vele brandjes geblust en crises bezworen. Maar door al die opstartperikelen heen, zag ik een grote groep loyale vrijwilligers ontstaan en de school transformeren naar een hippe en huiselijke ontmoetingsplek. Als je hier de drempel overstapt, ervaar je nog steeds die saamhorigheid en energie van het begin.

  Zwarte cijfers

  Niet alleen bij de Crabbehoeve zie ik zwarte cijfers en een enorme impact op mens en omgeving. Zo blijkt ´t Luukske in Wellerlooi al voor het tweede jaar op rij ´aandeelhouders´ (inwoners van het dorp die ledencertificaten kochten) hun inzet terug te betalen. Inzet die werd gebruikt voor de bouw van een spiksplinternieuwe sporthal in het dorp die gedeeltelijk commercieel verhuurd wordt als groepsaccommodatie. Twee vliegen in één klap: belangrijke voorzieningen blijven behouden voor het dorp én inkomsten van buiten het dorp worden ingezet voor de verbetering van de leefbaarheid in het dorp. Ook hier een zakelijke aanpak bij een sociaal belang! En veel betrokken en gedreven bewoners.

  En kent u BewonersBedrijf Malburgen al? Een voormalig verzorgingshuis in Arnhem dat door bewoners werd overgenomen en wordt verhuurd aan diverse doelgroepen die er relatief goedkoop wonen én daar iets voor terug doen voor de wijk. Al in 2017 werd voor het eerst de winst van het voorgaande jaar teruggegeven aan de wijk door het investeren in allerlei projecten die bijdragen aan bijvoorbeeld meer kansen voor kinderen en het welzijn van ouderen.  Zo is de cyclus van bewoners, voor bewoners rond. Ik word er warm van!

  Cynisme

  Soms hoor ik cynische opmerkingen over bewonersinitiatieven die nooit los zullen komen van het subsidie infuus en dat wat ze doen weinig schaalbaar en dus marginaal is. Ik snap de toon en de inhoud van zulke opmerkingen niet goed. Laat ik voorop stellen dat er niets mis is met subsidie. Er worden diensten geleverd die bijdragen aan het maatschappelijk belang. En daar wordt geld voor beschikbaar gesteld. Net als voor het onderhoud van onze wegen, het onderwijs van onze kinderen en medische zorg voor iedereen die dat nodig heeft. Niet raar toch?

  Maar bewonersinitiatieven komen dus wél los van subsidiestromen. En voor zij die dat ambiëren is dat goed nieuws. Want het levert vrijheid op. Vrijheid om zélf te bepalen waar je in investeert: groen in de wijk, terugdringen van armoede of een plek waar mensen kunnen leren, werken en ontmoeten. Niet afhankelijk zijn van veranderend beleid van een college, een ambtenaar die er geen geloof in heeft of een aanbestedingstraject waarin je geen schijn van kans hebt. Onafhankelijk en vrij om te kiezen hoe je geld wilt verdienen en het vervolgens wilt besteden. En verantwoorden doe je omdat je dat wilt. Omdat je wilt laten zien aan je financiers hoe het geld besteed is. En aan je buurtgenoten omdat je wilt dat ze begrijpen wat hun meedenken, meewerken en meebesturen heeft opgeleverd voor de wijk.

  En verantwoorden doe je omdat je dat wilt. Omdat je wilt laten zien aan je financiers hoe het geld besteed is. En aan je buurtgenoten omdat je wilt dat ze begrijpen wat hun meedenken, meewerken en meebesturen heeft opgeleverd voor de wijk.

  Is dit allemaal nieuw voor jou? Het LSA werkt al jaren aan de ontwikkeling en versterking van BewonersBedrijven. Met geld van de Nationale Postcode Loterij en Fonds Werken aan Wonen verstrekten we startkapitaal, bouwden we aan een netwerk, organiseerden we de uitwisseling van kennis en ervaring en droegen we bij aan (internationaal) onderzoek. En we doen nog veel meer. Want wij geloven en zien dat ondernemingszin prima samen gaat met idealen voor een sociale wijk! Meer weten? Bel of mail me gerust.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >