Eerste inzichten survey onder BewonersBedrijven
We hebben ontzettend veel reacties gekregen op de survey die we uitvoeren en het kader van ons project Social Finance for Community Based Social Enterprises! Een mooi resultaat en ook erg belangrijk voor het rapport over de behoeften van BewonersBedrijven. De survey is inmiddels gesloten en we delen graag een aantal inzichten uit de eerste resultaten. We kunnen nog geen exacte statistieken delen. De inzichten geven een voorlopig beeld en kunnen niet worden beschouwd als een volledige analyse.
Social finance for community based social enterprisesDit artikel maakt deel uit van een reeks over ‘social finance for community based social enterprises’. Dit is een meerjarig project van Social Enterprise NL, Stichting DOEN en LSA bewoners waarin we de toegankelijkheid van financiering voor BewonersBedrijven willen vergoten. Omdat BewonersBedrijven een belangrijke maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waarin mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Ze fungeren als een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich ontwikkelen. Op deze pagina lees je alles over dit project. |
De belangrijkste inzichten in het kort
- We zien dat de grootste behoeften om de maatschappelijke impact van de organisatie te kunnen borgen het aantrekken van kapitaal/financiering en het ontwikkelen van een steviger verdienmodel zijn.
- Ruim driekwart van de BewonersBedrijven wil in de komende twee jaar financiering zoeken.
- Iets meer dan de helft van de BewonersBedrijven heeft het idee dat er onvoldoende financiers of financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn.
- De grote meerderheid gebruikt vastgoed voor de onderneming en geeft aan dat dit vastgoed (zeer) belangrijk is voor het behalen van de missie.
Waarvoor zijn bewonersbedrijven op zoek naar financiering?
Bijna alle bewonersbedrijven hebben in de afgelopen vijf jaar financiering gezocht, voornamelijk voor de ontwikkeling van activiteiten en projecten en investeringen, zoals verduurzaming van het pand, een verbouwing of de aanschaf van machines. Het is niet altijd eenvoudig om financiering aan te trekken en zo ervaren bewonersbedrijven vaak genoeg obstakels. Onderstaande quotes zijn voorbeelden van obstakels, afzender blijft anoniem.
“We zouden graag minder afhankelijk zijn van subsidie, dat is erg moeilijk te realiseren.”
“Financiering voor ons integrale werk is soms lastig, omdat fondsen / subsidies gericht zijn op 1 doel of 1 doelgroep, terwijl de kracht ligt in de integraliteit. Financiering voor nieuwe initiatieven is makkelijk, maar juist voor continueren (en verder uitbouwen) is ook structureel financiering nodig.”
Huren of kopen
Een aantal BewonersBedrijven overwegen de overstap van huren naar kopen van hun pand. Het borgen van de continuïteit en het bouwen aan zekerheid wordt gezien als een voordeel. De risico’s die voor eigen rekening komen zijn een nadeel van kopen. Voor de meerderheid is een overstap van huren naar kopen niet van toepassing.
“We merken dat de waarde geproduceerd door maatschappelijk initiatief en sociaal ondernemerschap onvoldoende meegewogen wordt in huur en koop.”
Werk aan de winkel
De survey helpt ons enorm om een inzicht te krijgen in de behoeften van BewonersBedrijven. Het is duidelijk dat het nog schort aan de toegankelijkheid van financiering en daarvoor gaan we nieuwe oplossingen ontwikkelen. Binnenkort publiceren we het rapport over hoe de huidige financieringsmarkt werkt en welke behoeften er bestaan. Hou daarvoor de speciale pagina op deze website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief!
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Onderzoek Haagse wijkondernemingen
In verschillende wijken in Den Haag zijn wijkondernemingen actief. De gemeente wil de kracht van actieve bewoners graag meer benutten en heeft aan Kiemkracht en het LSA in 2018 gevraagd om te ...
Lees meer>
Internationaal onderzoek naar BewonersBedrijven
Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen BewonersBedrijven in Nederland, Zweden en Engeland? Het is uitgebreid onderzocht door drie universiteiten. Het rapport kwam in 2018: ‘An assessment of ...
Lees meer>
Het sociaal kasboek
Hoe ze precies hun waarde gaan laten zien, weten ze nog niet, maar Wijkbedrijf Selwerd zorgt er op een simpele manier wel voor dat ze gegevens verzamelen. Op de bijeenkomst Hoe laat jij je waarde ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Deventer
Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...
Lees meer >
- Groningen
Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...
Lees meer >
- Amsterdam
Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...
Lees meer >