• BewonersBedrijven spelen slim in op de veranderingen in de zorg. Want waarom zouden ouderen zonder dagbesteding alleen thuis moeten zitten? Zij kunnen elkaar ontmoeten in het BewonersBedrijf. Verschillende zorg- en welzijnsinstellingen zijn tegelijkertijd op zoek naar manieren om hun cliënten zorg aan te bieden en samen te werken met de wijk. In dit artikel een aantal voorbeelden van de manier waarop zorg een plek kan krijgen in een BewonersBedrijf.

  Dagbesteding

  WijkKlik in Op Eigen HoutjeHet BewonersBedrijf Op Eigen Houtje in Emmen heeft een gezellige huiskamer met ruimte voor activiteiten. ‘Het Daglokaal’ in het BewonersBedrijf is een dependance van zorgboerderij De Hooimijt. Centraal binnen de Hooimijt staat het bieden van goede zorg aan hulpbehoevende ouderen in een gezellige en huiselijke omgeving.

  Het Daglokaal in het BewonersBedrijf is zo’n gezellige plek voor ouderen om activiteiten te doen. En sinds de opening van de professionele keuken in het BewonersBedrijf, kan de Hooimijt zijn cliënten dagelijks voorzien van een gezonde lunch. In het restaurant ontmoeten zij andere wijkbewoners die komen lunchen. Daardoor wordt hun sociale netwerk weer iets groter. Door de Hooimijt een plek te bieden binnen het BewonersBedrijf, zorgt Op Eigen Houtje er mede voor dat ouderen langer thuis kunnen wonen en minder vereenzamen.

  In Schoonhoven hebben de leden van Schoonhoven Schoon genoeg van het zwerfafval in de stad. Samen met de vrijwilligers van zorgboerderij Talento en zorginstelling Gemiva SVG-groep houdt Schoonhoven Schoon elke week uitgebreide opruimrondes in de Krimpenerwaard. Dit heeft een aantal voordelen: de stad wordt schoner en de mensen van de zorginstellingen hebben een leuke en zinvolle dagbesteding.

  Rugzakjes in het Bruishuis

  Bruistuin BewonersBedrijf Malburgen in ArnhemHet Bruishuis in Arnhem is een voormalige verzorgingsflat in handen van het BewonersBedrijf Malburgen. Zij verhuren de tien verdiepingen van het pand om te wonen en om te werken. De huurders in het Bruishuis zijn veelal mensen uit de wijk met een kleine of grote rugzak. Denk aan een scheiding, depressie, schulden of verslaving.

  In ruil voor twee uur vrijwilligerswerk per week, krijgen huurders een korting. De huur van een appartement in het Bruishuis is daardoor goed betaalbaar. Ook voor mensen waarmee het even niet zo lekker gaat. En door vrijwilligerswerk in het Bruishuis te doen hebben ze structuur, doen ze iets nuttigs en bouwen een nieuw netwerk op.

  Voor het BewonersBedrijf brengen deze huurders een nieuwe taak met zich mee. Naast bestuurslid en zakelijk leider zijn zij coach en luisterend oor. De zakelijk leider is dagelijks aanwezig en kent de bewoners van het Bruishuis goed. Hij gaat in gesprek met de huurders die hun huur niet op tijd betalen. Of klopt even aan bij huurders die hij al een tijdje niet heeft gezien, gewoon om te vragen hoe het gaat. Andersom weten huurders de zakelijk leider en het bestuur te vinden voor hulp.
  De kans dat deze mensen in een sociaal isolement en nog verder in de problemen raken is een stukje kleiner in het Bruishuis. Daar is sociale controle, een mogelijkheid om iets nuttigs met je dag te doen en een aanspreekpunt wanneer je hulp nodig hebt. En dat werkt. Huurders die hun leven weer op de rit krijgen, verhuizen naar een huis in de buurt. En twee huurders die vrijwillig het beheer van het Bruishuis op zich namen, hebben nu een betaalde baan.

  Zorginstellingen en het BewonersBedrijf

  Keuken in Beien EnschedeNet als bewoners moeten zorg- en welzijnsinstellingen zoeken naar een manier om in te spelen op de veranderingen in de zorg. Een samenwerking tussen een instelling en een BewonersBedrijf kan daardoor heel vruchtbaar zijn. Bewonersinitiatief Enschede Noord – Beien – werkt bijvoorbeeld samen met Zorggroep Manna. Deze zorginstelling biedt een totaal pakket zorg, ondersteuning en persoonlijke aandacht aan bewoners in Twente. Kernwaarden voor hen zijn dat zorg liefdevol en dichtbij is. Een team van medewerkers en vrijwilligers huurt een ruimte in het pand van Beien. Door deze locatie midden in de wijk, worden bewoners met een zorgvraag geholpen in hun eigen vertrouwde omgeving. En het team van Zorggroep Manna is zichtbaarder.

  BewonersBedrijf Berflo Es – Berflo Bedrijf – heeft in Hengelo samen met de huisarts een pand gekocht. De ruimten in het pand verhuren ze aan zorginstellingen uit de wijk. Op deze manier streeft het BewonersBedrijf ernaar om hét centrale punt in de wijk te worden voor mensen met een zorgvraag. Zij gaan niet naar zorgloket van de gemeente, maar naar het BewonersBedrijf. Vanuit daar worden zij naar de juiste zorg- en welzijnsinstellingen gewezen. Want, zoals voorzitter Geert Walgemoed het verwoord, ‘wij kunnen niet fungeren als zorginstelling maar wel zorg faciliteren.’

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >