Buurtwet op de politieke agenda

 • Op 31 augustus heeft het LSA een politiek verkiezingsdebat gehouden. Het LSA had het debat ‘Zeggenschap in de wijk’ georganiseerd om duidelijkheid te krijgen over de standpunten van politieke partijen op het gebied van actief burgerschap en de wijkaanpak.

  Er waren veel initiatiefnemers van kandidaat-BewonersBedrijven aanwezig tijdens het debat. Er werd tijdens deze bijeenkomst met bewoners en (kandidaat)Tweede Kamerleden veel gesproken over een Buurtwet.

  Het LSA heeft een buurtwet voor ogen geïnspireerd op de Localism act (wet lokale rechten) die sinds begin april van dit jaar in Engeland van kracht is. In deze wet zijn collectieve rechten van bewoners vastgelegd. Een buurtgerichte maatschappelijke onderneming (van, door en voor bewoners) wordt als rechtsvorm erkend. De wet kent daarbij drie onderdelen: recht om te bouwen, recht om te bieden en recht om uit te dagen. De participatie van bewoners zal volgens het LSA enorm toenemen, omdat bewoners op deze manier echt wat te zeggen hebben.

  Tijdens het debat bleek dat er verschillende politieke voorstanders waren. Vooral het PvdA en GroenLinks waren enthousiast over de ideeën van het LSA. Lees het hele verslag van het debat op de site van het LSA.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >