Burgerbegroting in Emmerhout

 • Het is jouw wijk, jij mag het zeggen. Met dat motto start in september een burgerbegroting in de Emmense wijk Emmerhout. Wijkbewoners beslissen samen over een deel van het gemeentelijk budget. Volgens wethouder Bouke Durk Wilms zijn er al veel bewonersinitiatieven en “daar hoort dan ook meer zeggenschap over het geld bij.”

  Burgerbegroting

  Emmerhout burgerbegrotingIn Nederland is het nog nauwelijks praktijk, maar over onze grenzen wordt de burgerbegroting in honderden steden toegepast. Van Christchurch in Nieuw Zeeland tot Porto Allegre in Brazilië en Antwerpen in België. Bewoners die in samenspraak, overleg en onderhandeling met elkaar beslissen over een aanzienlijk deel van de begroting voor de stad. Wat vinden we nu echt belangrijk? Investeren in speelplekken, een goede fietsinfrastructuur, stimuleren van ontmoeting tussen stadsbewoners of mogelijk maken dat onze bewoners langer thuis kunnen blijven wonen?

  Verschillende fasen

  De burgerbegroting in Emmen verloopt in verschillende fasen. In september organiseert de werkgroep Startmomenten om belangrijke thema’s uit de wijk te benoemen. In de tweede fase verdelen bewoners het budget over de gekozen thema’s, middels een speciaal ontworpen spel. In de derde fase worden binnen deze thema’s projecten bedacht en besproken. Dat leidt in fase 4 tot een burgerbegroting om bij de gemeente aan te leveren. Het is dan eind oktober.

  BewonersBedrijf haakt aan

  Iedereen uit de wijk kan deelnemen aan de burgerbegroting. Op Eigen Houtje, het BewonersBedrijf in Emmerhout, faciliteert de burgerbegroting door de zaal beschikbaar te stellen. Het biedt financiële kansen. Op Eigen Houtje biedt activiteiten aan rondom thema’s die spelen in de wijk, eenzaamheid bijvoorbeeld. Mogelijk kan via de burgerbegroting een deel van het budget bij het BewonersBedrijf terecht komen om deze en andere activiteiten verder uit te bouwen. Voorzitter Marlies Zeeman ziet het vooral als een mogelijkheid om het eigenaarschap van de wijk te benadrukken. “Op Eigen Houtje is gestart door mensen met veel visie, die allemaal een stukje van het bedrijf inbrachten. Het moet meer van ons worden, het bedrijf van de wijk. Daar kan de burgerbegroting aan bijdragen.”

  Verder lezen:

  Meer weten over burgerbegroting? In december 2015 ging LSA bewoners naar Antwerpen, waar bewoners beslisten over de verdeling van 1 miljoen. Lees het verslag Burgers maken de begroting voor meer informatie.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >