Bureaucratie en het burgerinitiatief

 • Bewoners die het heft in eigen handen nemen, lopen tegen enorm veel regels aan. De Kafkabrigade volgde het burgerinitiatief d’Oosterhout en beschreef waar zij tegenaan liepen. Dat lees je in de publicatie ‘De bureaucratie en het burgerinitiatief’.

  d’Oosterhout is een wijkboerderij in Alkmaar. Zij lopen tegen een aantal dingen aan. Het duurde acht jaar voordat de gemeente een horecavergunning verstrekte. Nu heeft d’Oosterhout een beperkte horecavergunning waarmee zij tot 24.00u licht alcoholische dranken mogen schenken. Daarnaast verhuurt d’Oosterhout een gebouw op het terrein aan een buitenschoolse opvang (BSO). De BSO haalt de kinderen op en brengt ze thuis. Maar toch vindt de gemeente dat de BSO aan de parkeernorm moet voldoen. Dit betekent dat voor de 20 kinderen op de BSO vijf parkeerplaatsen aangelegd moesten worden. Uiteindelijk heeft d’Oosterhout samen met de BSO besloten twee parkeerplaatsen aan te leggen, waardoor de BSO nu maximaal 10 kinderen mag opvangen.

  Kafkabrigade volgde d’Oosterhout bij het zoeken naar oplossingen en leerde een aantal bruikbare lessen:

  1. Kennisdelen is de sleutel.

  Het delen van kennis tussen wijkbewoners en gemeenten én tussen wijkbewoners onderling is erg belangrijk.

  2. Draagvlak in de gemeente is belangrijk.

  Na jaren kreeg d’Oosterhout eindelijk een horecavergunning omdat er een nieuwe ambtenaar verantwoordelijk was. Je bent dus erg afhankelijk van wie bij de gemeente werkt.

  3. Het is belangrijk om ondernemer te zijn.

  Wijkbewoners vragen vaak alles netjes van te voren aan. Dat kost heel veel tijd, energie en papierwerk. Een ondernemer begint vaak met de gedachte ‘ik hoor het wel als dit niet mag’.

  4. Een wijkonderneming is niet altijd oneerlijke concurrentie.
  De gemeente weigerde de horecavergunning voor d’Oosterhout vanwege oneerlijke concurrentie. Later bleek dat de horeca-ondernemers in de wijk hen helemaal niet als concurrent zagen. Het is dus belangrijk om in gesprek te gaan met gemeente en horeca.

  5. De parkeernorm is een richtlijn geen regel.

  Dat bleek na verschillende gesprekken en medewerking van een ambtenaar. De gemeente had de BSO en d’Oosterhout dus helemaal niet mogen verplichten parkeerplaatsen aan te leggen.

  Hier lees je de hele publicatie ‘De bureaucratie en het burgerinitiatief’ van Kafka Brigade.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >