Bewonersinitiatieven gezocht: van moestuin tot BewonersBedrijf

 • Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) zoekt bewonersinitiatieven om te ondersteunen met kennis, netwerk en in sommige gevallen ook met startkapitaal. Bewonersgroepen die hun wijk helpen ontwikkelen zijn zeer welkom op de bijeenkomst op 1 november: ‘Lokaal en Sociaal ondernemen – van moestuin tot BewonersBedrijf’. 

  Een groot deel van de buurthuizen sluit wegens bezuinigingen en in veel steden krijgen actieve bewoners minder subsidie. Steeds meer bewoners proberen nu op een andere manier aan geld te komen. Losser van subsidie, met een eigen verdienmodel, ondernemend en onafhankelijk. 

  Nu wil het LSA dit soort nieuwe en reeds opgerichte initiatieven aan zich binden. Om hen te ondersteunen, met kennis, netwerk, publiciteit en in een aantal gevallen ook met startkapitaal. Alle initiatieven zijn van harte welkom op 1 november in Utrecht. Op deze dag kunnen gerichte vragen gesteld worden aan het LSA. Ideeën en plannen worden getoetst en er zijn inspirerende en informerende workshops en sprekers. 

  Los van de overheid 

  Het LSA werkt nu twee jaar aan het project BewonersBedrijven, waarin innovatieve bewonersgroepen de wijk verbeteren door een onderneming op te zetten die tot doel heeft hun buurt economisch, fysiek en sociaal te helpen ontwikkelen. Ze hebben een eigen verdienmodel en een onafhankelijke positie. Bijvoorbeeld BewonersBedrijf Malburgen: hier hebben bewoners een grote flat in beheer waar ze huurders korting geven in ruil voor vrijwilligerswerk in de wijk. En BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen, hier doet men onder meer aan catering en worden kleine publieke diensten overgenomen zoals afvalpreventie. 

  Een BewonersBedrijf opzetten is geen sinecure. Het is een totaal nieuwe manier van welzijn organiseren: los van de overheid en los van welzijnsinstellingen. Het is daarbij het streven dat deze BewonersBedrijven zoveel mogelijk hun eigen geld gaan verdienen.

  Netwerk, publiciteit en startkapitaal

  Er zijn veel praktische workshops te volgen op de bijeenkomst. En er zijn interessante sprekers, bijvoorbeeld Sona Mahtani uit Engeland, een land waar we veel inspiratie hebben opgedaan voor het project BewonersBedrijven. Sona Mahtani is bestuurslid van Selby Trust. Zij vertelt over de beweging van community enterprises in de VK. Hier bestaan ruim 600 van deze organisaties waar buurtbewoners in het bestuur zitten. Van buurtcafe’s die worden overgenomen door bewoners tot organisaties met een omzet van miljoenen ponden. In Nederland begint deze beweging van BewonersBedrijven steeds meer vorm te krijgen. Het LSA wil en kan ondersteunen. Het heeft hiertoe financiering gekregen van de Nationale Postcode Loterij, Fonds Werken aan Wonen en het ministerie van BZK. 

  Datum: zaterdag 1 november 

  Tijd: 13.00u tot 17.00u 

  Locatie: Het Huis Utrecht 

  Aanmelden en meer info: www.bewonersbedrijven.nl/lokaal-en-sociaal-ondernemen 

  Kosten: 25 euro voor bewoners, 150 euro voor beroepskrachten 

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >