BewonersBedrijven over de grenzen

 • Met het Experiment BewonersBedrijven kijken we continu over de grenzen om te ontdekken wat we van andere landen kunnen leren op dit vlak. Het zit sowieso in onze wortels doordat het concept is afgeleid van de Engelse Development Trust en Community Enterprises, maar nu kijken we ook over nieuwe grenzen. Namelijk die van Finland, Zweden en Griekenland in een nieuw Europees project op het gebied van Community Enterprises.

  De Nederlandse situatie is niet uniek. Ook in de rest van Europa bezint men zich op de rolverdeling tussen bewoners en overheid. In Engeland uit zich dat met de ideeën over de Big Society, in Zweden is er een herbezinning op het welzijnswerk, in Finland noemen ze het New Locality en in Griekenland hebben ze natuurlijk te maken met extreme bezuinigingen. Het komt er overal op neer dat bewoners het meer zelf moeten en willen doen.

  Natuurlijk leren we zo van elkaars ideeën, projecten en methoden, maar in dit project gaan we ook op zoek naar verbeterpunten voor (Europees) beleid. We inventariseren welke obstakels we in de verschillende landen tegenkomen bij het opzetten en runnen van Community Enterprises en in hoeverre daar een Europese oorsprong dan wel een Europese oplossing voor te vinden zou kunnen zijn. Deze lessen en oplossingsrichtingen presenteren we in mei bij een Europese eindconferentie die we in Utrecht organiseren.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >