BewonersBedrijven bij BNR radio

 • LSA bij Zaken doen met op BNR Radio.

  Hoe werkt een BewonersBedrijf? Waarom omarmt de overheid het nog niet? Zijn BewonersBedrijven de toekomst? Deze vragen kwamen maandag 11 januari 2016 onder andere aan bod tijdens Zaken Doen Met, een programma van BNR Radio. Marieke Boeije, projectleider BewonersBedrijven en Walter Klein Nienhuis, zakelijk leider BewonersBedrijf Malburgen gingen in gesprek met Rens de Jong. Je kunt het fragment van Zaken doen met vanaf minuut 50 terugluisteren.

  Met je buren een bedrijf starten en de winst gaat naar de wijk. Het kan en het gebeurt in BewonersBedrijven. Het LSA heeft BewonersBedrijven vanuit Engeland naar de Nederlandse wijken gehaald. Marieke Boeije licht toe: ‘BewonersBedrijven ontstaan vaak in aandachtswijken. De bewoners daar hebben behoefte aan zeggenschap. In deze wijken zien bewoners veel projecten vanuit de overheid komen en gaan. Als het project is afgelopen, blijven de bewoners achter en vragen zich af wat zij eraan hebben.’ Daarom nemen bewoners het heft in eigen hand. Als groep starten zij een onderneming om hun wijk te verbeteren.

  Walter Klein Nienhuis vertelt hoe dat in de Arnhemse wijk Malburgen gebeurt. Daar hebben bewoners een voormalige verzorgingsflat overgenomen van de woningcorporatie. Ze verhuren de ruimtes als bedrijfs- en woonruimte en draaien jaarlijks winst. ‘Mensen werken bij ons in de wijkwinkel, de tuin of geven taalles. Een groot deel van hen betalen wij de maximaal toegestane vrijwilligersvergoeding.’ Presentator Rens de Jong vraagt zich hardop af of dat een baan is. Maar voor mensen in een uitkeringssituatie is deze vergoeding een flink bedrag. Nog belangrijker is de ervaring die bewoners opdoen in het Bruishuis. Walter: ‘Er zijn nu vijf mensen uitgestroomd naar een reguliere baan door de ervaring die zij bij ons hebben opgedaan.’

  BewonersBedrijf Malburgen huurt het Bruishuis van de woningcorporatie. Die werken volgens Walter beter mee dan de gemeente. In Nederland is het meeste maatschappelijk vastgoed in eigendom van de gemeente. Het in handen krijgen daarvan is voor bewoners niet makkelijk. Na veel onderhandelingen loopt het toch vaak stuk op de huidige regelgeving. Daarover lees je meer in de handout Vastgoed als asset? Ja!.

  Je kunt de uitzending Zaken doen met terugluisteren. Vanaf minuut 50 zijn Marieke en Walter aan het woord.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >