BewonersBedrijven on tour

 • Overal in het land pionieren ondernemende burgers met BewonersBedrijven. Zij hebben veel behoefte aan kennis en ervaringen. Daarom namen het LSA en KNHM een deel van deze actieve bewoners mee op BewonersBedrijven on tour in Oost-Nederland.

  Op vrijdag 29 mei stapten 26 actieve bewoners in Arnhem in een dubbeldekker. Onderweg naar BewonersBedrijf Berflo Es maakten zij kennis met elkaar tijdens een stoelendans. Op deze manier ontstonden in de bus naar Hengelo al interessante gesprekken en werden tips uitgewisseld. Zo werd een bewonersinitiatief uit Assen aangeraden om helder te communiceren met elkaar en met de wijk. En om andere initiatieven bij hun plannen te betrekken. Samen sta je sterker!

  Voorzitter Geert Walgemoed in Berflo Naaiatelier

  ‘Wij willen dé bewonersorganisatie in de wijk zijn’

  In Hengelo werden we ontvangen door zakelijk leider Frank Eekelder en voorzitter van het bestuur Geert Walgemoed. Zij namen ons letterlijk mee door BewonersBedrijf Berflo Es. ‘We willen dé bewonersorganisatie in de wijk zijn’, zegt Geert. ‘Echt een begrip worden. Daarvoor moet je eerst kracht verzamelen en dan verder naar buiten treden en groeien.’

  De deelnemers stelden veel vragen, onder andere over het thema zorg binnen een BewonersBedrijf. Hoe kun je als collectief van bewoners inspelen op de transitie in de zorg? In Berflo Bedrijf ziet het bestuur een duidelijke taak voor zichzelf weggelegd. Geert: ‘Wij kunnen niet zelf als zorginstelling fungeren maar wel samenwerken. Verschillende zorg- en welzijnsinstellingen huren in het pand waardoor mensen met een zorgvraag naar een centrale plek in de wijk gaan, naar Berflo Bedrijf.’

  ‘Als je ziet wat er in dat jaar gebeurd is, word ik heel blij’

  Moestuin beienNa een kijkje in het naaiatelier en de vintage kledingwinkel zat het bezoek aan Hengelo er op. De vrijwilligers van Berflo Bedrijf verzorgden een verse lunch to go, die we aten op weg naar Enschede. Daar werden we verwelkomd door het bestuur van Beien (BewonersInitiatief Enschede Noord). Met een plak biologische cake verzamelden we in het gezellige buurtcafé. Voorzitter Ernst Bergboer vertelde bevlogen over de wereldproblematiek en hoe zij daar in Enschede lokaal iets aan doen. De moestuin levert biologische groenten en leert mensen hun eigen voedsel te verbouwen. Het BewonersBedrijf ligt aan de rand van een arme wijk die grenst aan een rijkere nieuwbouwwijk. Ze zoeken de samenwerking op, bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening. Ernst: ‘We denken aan een bewonersfonds voor mensen met schulden zodat de rijkere buurt de arme buurt optrekt.’

  De voormalige basisschool die Beien in beheer heeft, is al grotendeels opgeknapt en wordt verhuurd aan instellingen en bedrijven. Tegenover het buurtcafé zit een logopedist en zorggroep Manna heeft een dependance in het pand. In het atelier worden nieuwe producten gemaakt en gebruikte producten opgeknapt. Aan de haken in het plafond hangt een fiets en een wijkbewoner repareert een kapotte stofzuiger. Zo wordt alles in Beien hergebruikt in plaats van weggegooid. De deelnemers zijn erg geïnspireerd door Beien en het bestuur leidde ons met gepaste trots rond. ‘Als je ziet wat hier in een jaar gebeurd is, word ik heel blij!’ aldus Ernst.

  ‘We leerden vooral om niet nog een keer te falen’

  Sona tijdens BewonersBedrijven on tour in bruishuis arnhemWe keerden terug naar het Bruishuis in Arnhem voor de masterclass Ondernemen met je wijk. Deze werd gegeven door Sona Mahtani, directeur van het Selby Trust in Londen. In de Londense wijk Tottenham staat een voormalige highschoolcampus. Dit enorme pand is al ruim 20 jaar in handen van wijkbewoners via het Selby Trust. Het pand is omgedoopt tot Selby Centre en huisvest bijna 100 sociale ondernemingen. Dit ging niet zonder slag of stoot en dat is erg herkenbaar voor de actieve bewoners in het publiek. Sona drukt hen op het hart om het niet op te geven. ‘Selby failed twice and the biggest lesson we’ve learned, is not to fail again’. Om dit te illustreren haalt Sona obstakels en belemmeringen op uit het publiek, zoals twijfel, niet durven, regelgeving en een gebrek aan mankracht. Alle obstakels weet Sona om te vormen tot kansen. ‘Twijfel? Ja, natuurlijk zullen mensen twijfelen aan je capaciteiten om dit te doen. Zorg dat ze ongelijk krijgen!’.

  Sona was erg onder de indruk van de plannen en het enthousiasme van de actieve bewoners in het publiek. Zij zag groenonderhoud en liefde voor de wijk als een gemeenschappelijke deler. Haar tip: stel zoveel mogelijk vragen, organiseer bijeenkomsten en start een netwerk.

  ‘Als het kan, huren we vakmensen uit de wijk in’

  De masterclass vond plaats in het Bruishuis, een voormalige verzorgingsflat van 10 verdiepingen, volledig in handen van bewoners. Het BewonersBedrijf Malburgen verhuurt eenheden om te wonen en als kantoor. Na het vertrek van een grote huurder is een deel van de begane grond leeg. Daar wil het BewonersBedrijf een zorgstraat maken. Er is contact gelegd met verschillende zorginitiatieven die in het Bruishuis willen huren. Zo wordt het BewonersBedrijf in Arnhem, net als het BewonersBedrijf in Hengelo, het centrale punt in de wijk waar bewoners met een zorgvraag terecht kunnen.

  Verhuren van het Bruishuis biedt het BewonersBedrijf een stabiele financiële basis. ‘Toch moet je je niet blind staren op een pand,’ zegt zakelijk leider Walter Klein Nienhuis. ‘Een pand is leuk, maar kost ook veel geld. Je koopt namelijk ook het lekkende dak en de kapotte radiator.’ Of in zijn geval de verouderde liften die vervangen moesten worden.
  Na een rondleiding sloten we af in het restaurant Geniet. Dit restaurant hoort bij het Bruishuis en wordt gehuurd door zorginstelling Philadelphia. Cliënten met een verstandelijke beperking verzorgen de maaltijden en de bediening. Zij maakten een heerlijk pastabuffet voor de hele groep.

  Mee op tour?

  Bewoners en initiatieven in busNa deze lange dag gingen de deelnemers geïnspireerd en vol frisse moed naar huis. Het bleek erg leerzaam om een kijkje in elkaars keuken te nemen en te horen hoe anderen de onderneming draaiende houden. Zo zagen zij voorbeelden van concrete projecten die zij in de eigen wijk willen introduceren, zoals de Berflo Baliebus en de moestuin van Beien. Ook abstractere kennis werd mee naar huis genomen, bijvoorbeeld over de mogelijkheden en moeilijkheden van een pand en over het stimuleren van bewoners zich in te zetten in de wijkonderneming.

  Vanwege de positieve reacties zullen het LSA en KNHM in oktober en december van dit jaar vergelijkbare tours organiseren in andere delen van het land voor ondernemende bewonersinitiatieven in deze regio’s.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >