BewonersBedrijf Berflo Es opent

 • Zaterdag 14 juni is de officiële opening van Stichting BewonersBedrijf Berflo Es in Hengelo!

  Berflo Es is een interessant en gepassioneerd BewonersBedrijf. Deze stichting doet van alles om de wijk sterker te maken op zowel fysiek, sociaal als economisch gebied. Net als alle BewonersBedrijven die het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) helpt op te richten is het een organisatie die streeft naar (financiële) onafhankelijkheid.

  Van De Berflo BalieBus tot Berflo Beheer

  De club actieve bewoners heeft veel ambitie en nu al meerdere mooie projecten opgericht. Zo is er onder meer de Berflo BalieBus. Dit is een ruim dertig jaar oude SRV wagen die is omgebouwd tot een mobiele ontmoetingsruimte en een rijdende talentenbank. In de BalieBus is er een overzicht te vinden van talenten uit de buurt: timmerlieden, babysits, tuinmannen, boodschappenhulpen, huiswerkbegeleiders, computerexperts enzovoort. Deze bus rijdt al.

  Ze hebben de Berflo bestelauto (zie foto), een soort elektrische taxi voor de wijk.  Het is de meest luxe, en tegelijkertijd voordelige oplossing! Een elektrische auto mét chauffeur. De Berflo Bestelauto. Te huur voor een vaste prijs per kilometer. Ze hebben een Berflo Boerderij: een project dat start met de verbouw van biologische groenten en kruiden op langdurig braakliggende terreinen in de wijk Berflo Es. Deze “stadstuin” wordt beheerd en onderhouden door bewoners met groene vingers uit de wijk.

  Er is een Berflo naaiatelier, dat  maakte tot 1 januari 2014 onderdeel uit van de BSA, de Buurt Sociale Activering. Een 20-tal enthousiaste bewoners uit de wijk de Berflo Es leerden hierin onder professionele begeleiding de kneepjes van het handwerk. De subsidie voor dit project is stopgezet, maar omdat het BewonersBedrijf het zo goed vindt passen bij de visie van de stichting: met elkaar, voor elkaar, door elkaar, duurzaam en betaalbaar, heeft het BewonersBedrijf het project als het ware geadopteerd en kan het een doorstart maken.

  Tot slot is Berflo Es hard bezig met Berflo Beheer: Veel bewoners ergeren zich aan het zwerfafval op straat, in de berm of rondom speeltoestellen. Velen vinden dat het onderhoud van het openbaar groen in de wijk of het schoonhouden van de portieken in de flats beter kan. Daarom onderzoekt het BewonersBedrijf op dit moment samen met de Gemeente Hengelo en de Woningcorporatie naar mogelijkheden om dit soort werkzaamheden in de wijk over te nemen. Ook onderzoeken zij of het BewonersBedrijf in de nabije toekomst werkzaamheden kan uitvoeren die door eventuele overheidskeuzes anders zouden wegvallen.

  Hier komen de Buurtrechten om de hoek kijken waarvoor het LSA zo vurig voor pleit! Wanneer dit BewonersBedrijf het recht zou hebben om mee te bieden op overheidsdiensten, zouden ze makkelijker hun eigen geld kunnen verdienen én de diensten door betrokken bewoners goed laten uitvoeren!

  De opening

  Het LSA BewonersBedrijf Berflo Es verwelkomt u graag voor de feestelijke officiële opening. U kunt tijdens de opening kennis maken met het BewonersBedrijf, de medewerkers en de projecten.

  Programma van de opening

  Om 14:15u zal wethouder Jan Bron de openingshandeling verrichten.

  Vanuit diverse kraampjes informeren de medewerkers u graag over alle projecten. U kunt onder andere de BalieBus van binnen bekijken, de “groene hand” schudden van tuinman Philip Gortemaker, het hemd van het lijf van de medewerkers van het naaiatelier vragen, kennismaken met de privéchauffeurs van (uw toekomstige?) elektrische boodschappen- en vervoerdienst en de live lancering meemaken van de nieuwe digitale wijkkrant.

  Er zal gezellige muziek zijn die wordt verzorgd door een band uit de wijk. En ook de kinderen zullen zich zeker niet vervelen, er is van alles voor ze te doen.

  Praktische informatie

  Datum: zaterdag 14 juni
  Tijd: 14:00u – 17:00u
  Locatie: Grasveld tegenover basisschool De Wingerd,
  Lodewijkstraat, Hengelo (Bij slecht weer IN De Wingerd)

  Verder lezen:

  Voor meer informatie over dit BewonersBedrijf: www.berflobedrijf.nl

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >