Bewoners Engeland nemen publieke diensten over


 • In Engeland mogen bewoners sinds 27 juni publieke diensten overnemen door invoering van de ‘Community Right to Challenge’. Wij volgen deze ontwikkeling natuurlijk op de voet, want ook voor BewonersBedrijven kan het interessant zijn om het recht te hebben publieke diensten over te nemen.

  De Community Right to Challenge is een uitwerking van een onderdeel van de Localism Act uit 2011. De Community Right to Challenge probeert burgers de mogelijkheid te geven om diensten die van belang zijn voor de gemeenschap over te nemen als ze denken en laten zien dat dit beter kan. De diensten kunnen heel gevarieerd zijn, van geestelijke gezondsheidszorg, tot bibliotheken, tot afvalvoorzieningen.

  De Community Right to Challenge beschrijft op welke manier een groep aanspraak kan maken op het overnemen van een dienst:

  1. Als (onder andere een)gemeenschapsgroep kun je je interesse uitspreken in een dienst. Daarbij moet je in een voorstel duidelijk maken hoe deze dienst beter en effectiever uitgevoerd kan worden
  2. De gemeenteraad (of de instelling die over die dienst gaat) beoordeelt het voorstel en kan accepteren dat de dienst effectiever kan, dit afwijzen, of vragen om wijzigingen.
  3. Als de gemeenteraad het voorstel geaccepteerd heeft, moet de dienst publiek aanbesteed worden. Dit geeft de gemeenschapsgroep en andere geïnteresseerden de kans om een bod uit te brengen op de dienst.
  4. Als het bod van de gemeenschapsgroep ‘wint’, wordt deze verantwoordelijk voor de uitvoering van deze dienst.

  Het klinkt dus veelbelovend. Volgens Steve Wyler, directeur van onze samenwerkingspartner Locality, geeft de Community Right to Challenge (samen met de andere rechten onder de Localism Act) lokale gemeenschappen veel meer kansen om hun eigen leefomgeving vorm te geven en beperkende wet-en regelgeving te vermijden. Locality ondersteunt groepen ook om invulling te geven aan dit nieuwe recht.

  Hoe sympathiek de Community Right to Challenge ook lijkt, zijn er toch ook vraagtekens te plaatsen. Zoals je hierboven kunt lezen, kan bijvoorbeeld een gemeenteraad bepalen dat de dienst redelijkerwijs effectiever aangeboden kan worden. Dit betekent echter niet dat de groep die deze interesse uitgesproken heeft, het proces in gang heeft gezet en een bod heeft gedaan, de dienst daadwerkelijk in handen krijgt. De aanbesteding wordt namelijk ook open gesteld voor andere partijen. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat uiteindelijk een commercieel bedrijf de aanbesteding wint, en dan heeft de gemeenschap maar beperkte invloed op de dienst.

  Alles bij elkaar genomen, geeft de ‘Community Right to Challenge’ stof tot nadenken. Wij zullen deze ontwikkeling zeker nauwlettendblijven volgen en onder andere bij Locality buurten om te kijken op welke manier dit recht ook voor BewonersBedrijven interessant kan zijn.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >