Bewoners creëren zelf welzijn

 • In twee aandachtswijken in Nederland nemen bewoners het heft in handen en krijgen daarvoor geld van de landelijke vereniging van actieve bewoners, het LSA. ‘De gemeente staat niet open voor bewonersinitiatieven. We hebben een half jaar verspild aan onderhandelen en willen nu aan de slag’, schetst een initiatiefnemer. Daarom besluiten bewoners in Hengelo en in Amsterdam zelf welzijn te creëren. Zowel financieel als met kennis en netwerk helpt het LSA deze bewoners om hun initiatief een kickstart te geven.

  Deze twee bewonersgroepen wachten niet langer af en starten in hun eigen wijk een BewonersBedrijf. Met een verdienmodel op basis van verhuur van een pand, horeca of groenbeheer verbeteren zij de leefbaarheid in de wijk. Het LSA gelooft in de kwaliteiten van deze bewonersgroepen en hun plannen en geeft hen daarom allebei startkapitaal, beschikbaar gesteld door Nationale Postcodeloterij en Aedes, Fonds Werken aan Wonen.

  Taxidienst, groenbeheer en dagbesteding

  LSA kende op 12 februari startkapitaal toe aan BewonersBedrijf Noaberwijk Nijverheid in Hengelo en Coöperatieve vereniging Westside Slotermeer in Amsterdam. Het geld wordt vooral gebruikt voor betaalde inzet van een wijkbewoner die het verdienmodel verder uitbouwt waardoor het BewonersBedrijf na verloop van tijd losser van subsidie en zijn verstrekkers komt. ‘Het geld moet ten goede komen aan de wijk,’ licht het bestuur van LSA toe. ‘Dat is voor ons een harde eis. Daarom zitten wij er bovenop en willen we zien dat dat gebeurt.’

  Naast deze twee zijn er nog veel meer BewonersBedrijven in Nederland, die met en zonder startkapitaal van het LSA draaien. Zij bieden bijvoorbeeld een taxidienst in een vergrijzende wijk, beheren de groenstroken in opdracht van de gemeente of gebruiken hun eigen biologische tuin om bassischoolleerlingen te leren over het verbouwen en wecken van groente en fruit. Zorg- en welzijnsinstellingen huren structureel ruimte bij een BewonersBedrijf. Met zo’n dependance midden in de wijk zitten zij dichter bij hun doelgroep.

  Gemeenten nog niet klaar

  Bewoners zijn er klaar voor maar de gemeenten nog niet. Dat hoort LSA van leden in het hele land en blijkt ook uit het rapport Kennisontwikkeling Experiment BewonersBedrijven van de TU Delft. Onderzoekers van TU Delft volgden verschillende BewonersBedrijven in een driejarig onderzoek. Zij concluderen onder meer dat het vinden van een succesvol verdienmodel lastig is en wetgeving vaak tegenwerkt. Gemeenten lijken nog niet klaar voor omgang met de bewonersorganisatie van onderop.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >