Workshops vrijdag 12 april 2019

 • Tijdens de workshops krijg je een kijkje in de keuken van andere BewonersBedrijven. Je leert van andere actieve bewoners over thema’s die passen bij jouw eigen initiatief. Zo doe je een hoop praktijkkennis op over andere ondernemende bewonersinitiatieven.

  Thema vastgoed

  Vastgoed als asset: van slooppand naar levendig en winstgevend wijkcentrum!

  Als je vastgoed in handen hebt, kan je met je verhuur werken aan een stabiele basis van inkomsten. Toch is het niet gemakkelijk om dat te organiseren. Hoe zorg je ervoor dat het beheer en het onderhoud van het pand op rolletjes loopt? En hoe stem je de sociale missie af op financiële belangen?

  Ruben Postma is bedrijfsleider bij KruiskampOnderneemt! in Amersfoort en loopt al een tijdje mee. Hij kent alle ins en outs van het exploiteren van De Witte Vlinder. Ooit een slooppand, nu een bruisende locatie. Onder zijn zakelijke leiding ontstaan er inmiddels zelfs al wat buffers.

  Claire Bruin van De Gas!Fabriek uit Alkmaar wilde een belangrijk, beeldbepalend monument voor de wijk behouden. Met buurtbewoners kocht ze een oude gasfabriek van de gemeente. Ze transformeerden het verpauperde pand tot een prachtige locatie met een ontmoetingsfunctie, een restaurant, tuin én ruimtes voor verhuur. Gas!Fabriek is een erkend leerwerkbedrijf en er werken veel met mensen in ‘dagbesteding’.

  Thema inkomsten

  Gemeentebudgetten als belangrijkste inkomstenbron, hoe krijg je dat voor elkaar?

  Bewoners zien meer en meer mogelijkheden om een deel van de zorg in de wijk op zicht te nemen. Ze organiseren dat vaak informeel maar steeds vaker ook formeel. Daar staan ook gemeentebudgetten tegenover.

  Gerjan van Engelenhoven van Zuid Doet Samen uit Apeldoorn vertelt hoe ze afspraken maakten met de gemeenten. Ze haalden een deel van het WMO-budget binnen en namen daarvan een heel aantal buurtassistenten in dienst.

  Eten en drinken horen bij ontmoeten. Maar hoe wordt jouw horeca rendabel?

  Crabbehoeve BewonersBedrijfVeel BewonersBedrijven zijn een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk. Die functie combineren ze soms met horeca. Het opstarten en runnen van een smakelijk en succesvol eetcafé of wijkrestaurant is niet makkelijk. Je hebt verstand van zaken nodig. Wat zijn de juiste inkoopprijzen en marges? En, niet onbelangrijk, hoe krijg je (betalende) gasten over de vloer? Of besteed je de horeca juist uit?

  De Crabbehoeve in Dordrecht heeft een succesvol horeca-concept bedacht. Mascha Lageweg vertelt hoe eten en drinken een belangrijke inkomstenbron van het BewonersBedrijf vormen.

  Thema bereik

  Een groot bereik in de wijk. Hoe krijg ik meer wijkbewoners over de drempel?

  Je hebt eindelijk de beschikking over een buurthuis, oude school of ander maatschappelijk vastgoed! Opknappen en klaar? In de praktijk blijkt dat het dan pas begint. Wijkbewoners komen niet zomaar bij je binnen. Hoe krijg je wijkbewoners over de drempel en hoe zorg je ervoor dat ze zich (mede)verantwoordelijk voelen voor je plek of initiatief?

  Meevaart BewonersBedrijfHannah Goemanborgesius neemt je mee in hun verhaal. Jaarlijks krijgt De Meevaart in de Indische buurt in Amsterdam ruim 60.000 bezoekers over de vloer met zeer diverse achtergronden.
  Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Hoe creëren zij betrokkenheid en zeggenschap? En hoe gaan ze om met de grote veranderingen in de buurt, nu er steeds meer sprake is van gentrificatie?

  Ook De Copernikkel uit den Bosch is een coöperatie van ondernemende bewoners. Ze geven diverse buurtinitiatieven niet alleen een plek, maar moedigen de actieve bewoners aan om te groeien. Mieke Wijnen vertelt hoe het ondernemerschap wordt aangewakkerd en wat het coöperatieve aspect in de praktijk betekent.

  Thema werk

  Iedereen aan het werk, en het liefst ook nog betaald. Hoe pak je dat aan?

  Of het nu betaald of vrijwillig is, werken geeft voldoening en mensen kunnen zo hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Veel BewonersBedrijven bevinden zich in wijken waar veel werkloosheid is. Een BewonersBedrijf is bij uitstek een plek om (weer) aan het werk te gaan. Winst maken staat niet voorop. Daardoor is er vaak meer ruimte om op eigen tempo te in te stromen.

  In het Groningse Wijkbedrijf Selwerd  komen leren, werken en ontmoeten samen. Het wijkbedrijf ondersteunt mensen met een hulpvraag, neemt taken van de gemeente over (Right to Challenge) en creëert betaald werk voor mensen uit de wijk. Ze richtten een coöperatie op waarin ze steeds meer werk binnenhalen en uitvoeren. Ze zijn ook een erkend leerwerkbedrijf.

  Klik hier om je meteen aan te melden!

   

  Alles op een rij

  Wat? Een bijeenkomst waar je veel praktijkkennis gaat opsteken van andere ondernemende bewonersinitiatieven. Je kunt jouw praktijkkennis doorgeven aan actieve bewoners uit het hele land.
  Voor wie? 
  Initiatiefnemers, medewerkers, vrijwilligers, bestuursleden en andere mensen die betrokken zijn bij BewonersBedrijven, wijkondernemingen en ondernemende bewonersinitiatieven.
  Wanneer? Vrijdag 12 april 2019
  Hoelaat? 10.00 – 15.00 uur
  Waar? KruiskampOnderneemt!, Van Galenstraat 30 in Amersfoort
  Kosten LSA-leden €0 / Bewoner of initiatiefnemer €15 / Beroepskracht €50

  Ja, ik ben er graag bij en meld me nu aan.