Alkmaarse bewoners starten bedrijf in industrieel erfgoed

 • Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar starten bewoners een bedrijf in het karakteristieke pand. Met verhuur, duurzame dagbesteding, leerwerkplekken en een stadsmoestuin redt Stichting Behoud GAS!fabriek het industrieel erfgoed van de sloop. Met de winst die dit BewonersBedrijf maakt, wordt de leefbaarheid in de wijk verbeterd. Hiervoor krijgt de bewonersgroep startkapitaal van de landelijke vereniging van actieve bewoners: LSA.

  Gasfabriek Alkmaar“Samen laten we de gasfabriek weer stomen” vertelt initiatiefnemer Claire Bruin. De GAS!fabriek wordt een broedplaats voor de wijk, om je te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten en te genieten. Bewoners en organisaties kunnen een industriële ruimte huren en iets bijdragen voor de buurt en recreanten kunnen met hun bootje aanmeren en op het terras zitten. Het pand verdient een opknapbeurt. Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) kende hen hiervoor startkapitaal toe: “We zien een gedreven en ambitieuze club op een inspirerende plek. We zien visie en mooie plannen. En het belangrijkste: draagvlak in de wijk.”

  WERK! & SMAAK!

  GAS!fabriek is een BewonersBedrijf, een onderneming in handen van bewoners. Het is het streven dat het BewonersBedrijf zo veel mogelijk zijn eigen geld verdient en daarmee losser komt te staan van subsidies en hun verstrekkers. Het verdienmodel van GAS!fabriek is gebaseerd op verhuur. Het pand wordt opgedeeld in twee delen: de WERK! en de SMAAK! Fabriek. Met aan de ene kant Wajong vormgevers en flexwerken voor zzp-pers. Aan de andere kant komt een kookstudio en een ruimte voor workshops. Met de inkomsten uit verhuur worden de vaste lasten gedekt.

  Pitchen voor impact

  Stichting Behoud GAS!fabriek heeft eind 2015 meegedaan aan Pitchen voor Impact in je wijk. Een traject waarin het LSA en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) hen begeleidden bij het schrijven van een ondernemingsplan. Ook in 2016 organiseren LSA en KNHM Pitchen voor Impact in je wijk. Inschrijven kan via www.bewonersbedrijven.nl/pitch.

  Collectief ondernemerschap

  Het LSA experimenteert sinds 2012 met BewonersBedrijven. Bewoners zijn eigenaar van de BewonersBedrijven en zij beslissen of en zo ja welke beroepskrachten ingehuurd moeten en kunnen worden. Het LSA begeleidt de BewonersBedrijven bij de oprichting, zowel financieel als met kennis. Het LSA heeft hiervoor geld ontvangen van de Nationale Postcode Loterij en het Fonds Werken aan Wonen.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >