Achter de schermen: BewonersBedrijven Zaanstad

 • CB _MG_8120 zaandam LSA’40% van wat we doen mislukt, maar 60% gaat goed. Je moet dus blijven doorzetten!’ Een tip van Erwin Stam, zakelijk leider van Stichting BewonersBedrijven Zaanstad. De stichting startte klein, met de overname van het wijkpunt in de wijk Poelenburg in Zaandam. Inmiddels is het uitgegroeid tot een paraplu waar verschillende bewonersinitiatieven onder vallen. ‘Met het gevaar dat we de mammoettanker worden, die we zo vervloeken,’ voegt Erwin daar lachend aan toe.

  Het begon met het wijkpunt. Een fysieke plek in de wijk waar bewoners naartoe kunnen met de meest uiteenlopende problemen. Bewoners en professionals werkten er samen om een oplossing te vinden. Wat kunnen bewoners oplossen en voor welke oplossingen is een professional nodig?

  Sociale wijkteams

  CB _MG_8170 zaandam LSADe samenwerking in het wijkpunt ging goed, totdat de gemeente het doorkruiste met de invoering van de sociale wijkteams. In Zaandam is Stichting BewonersBedrijven Zaanstad onderaannemer in twee sociale wijkteams. Dat betekent dat in twee sociale wijkteams ook een bewoner zit en dat is op de meeste plekken in Nederland niet het geval. Maar voor de stichting is dat niet genoeg. Nu wordt gekeken of bewoners ook een actieve rol kunnen spelen in de caseload.

  De Poelenburcht

  Het centrum van de stichting is buurtcentrum De Poelenburcht. Verschillende organisaties lieten hun oog op dit pand vallen, toen het beschikbaar kwam. ‘Maar allemaal om iets te doen voor hun eigen achterban,’ kijkt Erwin terug. ‘En dat wilden we niet. Het buurtcentrum moet voor alle wijkbewoners open zijn.’ Het BewonersBedrijf huurt het pand van de gemeente en huist de meest uiteenlopende activiteiten. Er is een kringloopwinkel en een fietsfix waar kinderen ook leren fietsen. Er zit een peuterspeelzaal en de gemeente houdt er sollicitatietrainingen. De grote zaal wordt gebruikt voor toneelvoorstellingen en dansavonden.

  Betaalde opdrachten

  ‘We krijgen liever geld in de vorm van opdrachten, dan als subsidie,’ zegt Erwin. En dat gebeurt ook. Wijkbewoners maken de portieken schoon in opdracht van Rochdale. Dat leverde wel een discussie op over arbeidsverdringing. ‘Wij nemen geen bestaande contracten over en voeren alleen maar leefbaarheidstaken uit, dan is het geen arbeidsverdringing.’
  Daarnaast zet het BewonersBedrijf bewonerscoaches in. De wijk Poelenburg heeft de meeste woningbranden in heel Zaanstad. Daarom belde de brandweer regelmatig bij bewoners aan met een gratis rookmelder en om hen voor te lichten over brandveiligheid. In opdracht van de gemeente is deze voorlichting betaald overgenomen door bewoners. Zij worden opgeleid en de voorlichting is laagdrempeliger. Op dit moment is het BewonersBedrijf in overleg met het UWV om 55+’ers in te zetten voor deze voorlichting.

  Ambtelijk noodlot

  DSC_0997-300x200Niet ver van De Poelenburcht ligt de buurttuin. Een stuk grond dat het BewonersBedrijf al drie jaar in gebruik heeft, maar sinds vorig seizoen echt een succes is. De initiatiefnemers maakten een veelvoorkomende fout: veel communiceren maar niet starten. ‘Tijdens de bijeenkomsten van het LSA kwam ik andere actieve bewoners tegen,’ vertelt Erwin. ‘Zij raadden me aan om te beginnen. Als er iets gebeurt met de braakliggende grond worden mensen nieuwsgierig. Dus we zijn gewoon begonnen. En wat denk je? Twee weken later hadden we 25 aanmeldingen van vrijwilligers!’
  Maar toen sloeg ‘het ambtelijk noodlot’ toe. Ineens lagen er bergen grond in de buurttuin en stond er een bouwdepot. Een belletje naar de gemeente wees uit dat twee afdelingen volledig langs elkaar heen werken. De ene ambtenaar sloot een overeenkomst met het BewonersBedrijf over het gebruik van de grond tot er een projectontwikkelaar voor gevonden is. De andere ambtenaar zegde een aannemer, verantwoordelijk voor de bouw van een nieuw ziekenhuis, deze plek toe om afgegraven grond te storten. ‘Er is nog geen sprake van ontschotting bij de gemeente Zaanstad. Het ambtelijk apparaat staat hier in de meewerkstand en toch is het voor ons vaak moeilijk om erdoorheen te komen en gebeuren dit soort dingen. Ik vraag me wel eens af hoe het dan op andere plekken gaat.’

  Dit bericht verscheen eerder als blog op www.sociaalweb.nl/blogs/achter-de-schermen-stichting-bewonersbedrijven-zaanstad.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >