Aanmelding voor programma ‘de WijkBV’ open

 • We hebben goed nieuws; de aanmelding voor het programma ‘de WijkBV’ is open! We zoeken naar 5 bewonerscollectieven die willen pionieren. Met een WijkBV werken bewoners aan een stevige economische machtsbasis in de wijk. Door eigenaarschap en zeggenschap en met een ondernemende aanpak. Bewoners bepalen zelf hoe hun wijk eruit ziet door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen en het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk. Zo heeft een WijkBV een grote impact op de terreinen die het dichtst bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg.

   

  We hebben in de afgelopen twee jaar samen met bewonerscollectieven, fondsen, gemeenten en andere partijen onderzocht wat er nodig is om aan een economische machtsbasis voor bewoners te werken. Nico de Boer schreef een paar jaar geleden al “Participatie heeft een economische machtsbasis nodig”. Onze leerreis: ‘Op zoek naar de WijkBV’ in Schotland liet zien dat je als bewoners de regie kunt pakken wanneer je zelf meebouwt aan het economische systeem in de wijk. Dat kan betekenen dat je veel vastgoed in handen hebt, flinke contracten uitvoert, de energievoorziening beheert, of een grote werkgever bent. En zo zijn er nog veel meer terreinen te bedenken die essentieel zijn binnen het economisch en juist ook het sociale verkeer in een wijk.

  Een ander perspectief

  Hoewel dit in nog relatief onontgonnen gebied is, proefden wij de ambitie die er onder bewonerscollectieven is om aan die economische machtsbasis te werken. In onze gesprekken met initiatieven werd duidelijk dat ze wat ondersteuning kunnen gebruiken om te kunnen pionieren. Eén van initiatieven stelde:

  “We zijn continu bezig om te innoveren, maar ook om ons hoofd boven water te houden. En dat bijt elkaar. Om de stap te kunnen zetten naar een WijkBV hebben we iemand nodig die ons kan helpen om onze situatie in een groter perspectief te plaatsen en het kan koppelen aan ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. Maar we gaan ongetwijfeld ook hele specifieke hobbels tegenkomen waar we technische expertise nodig hebben.”

  Met onder andere die vraag in ons achterhoofd lanceren we vandaag het programma ‘de WijkBV’. Als LSA staan we met ons netwerk naast deze pioniers om hun ambitie voor de wijk waar te maken.

  Meer info en aanmelden

  Voor meer informatie over het WijkBV programma en de aanmelding kun je hier terecht. Je kunt je tot en met zondag 17 maart aanmelden.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >