5 vragen aan: Dorpsbedrijf Levendig Musselkanaal

 • In Musselkanaal wordt hard gewerkt aan het oprichten van een DorpsBedrijf. Een ‘bedrijf in buurtzaken’, zou je kunnen zeggen. Of, zoals de kopgroep op de website schrijft, ‘een samenwerkingsverband van, voor en door Musselknoalsters’. Hoe makkelijk, of juist ingewikkeld, is dat eigenlijk, zo’n bedrijf van, voor en door bewoners oprichten? We bellen met programmamanager en aanjager Anton Bardie.

  Anton Bardie
  Anton Bardie

  Voor degenen die nog niet precies weten wat jullie doen: wat is het Dorpsbedrijf Levendig Musselkanaal precies?

  “In en rondom de Anjerstraat in Musselkanaal werken de partners van de gebiedsontwikkeling Levendig Musselkanaal aan de herontwikkeling van het gebied. Oude sociale huurwoningen zijn gesloopt. Omdat er veel minder huizen teruggebouwd worden, is een ruim openbaar gebied ontstaan. Daar ontstonden diverse bewonersinitiatieven zoals een moestuin, hondenspeelplaats en speeltuin. En er staat een tijdelijk gebouw wat een ruilwinkel en het Workout team huisvest. Dat team biedt mensen met een lastige arbeidsmarktpositie een werkplek. Zij betekenen veel voor de buurt: ze onderhouden de openbare ruimte en voeren klussen uit voor bijvoorbeeld de gemeente Stadskanaal (waar Musselkanaal onder valt) en woningcorporatie Lefier. Ons idee is nu om al deze zaken, die zijn voortgekomen uit de gebiedsontwikkeling, te bestendigen in het DorpsBedrijf. En dan ook onze diensten verder uit te breiden, met bijvoorbeeld het onderhoud van het kernwinkelgebied voor de ondernemersvereniging en het bijhouden van de jachthaven of misschien het schoolplein.” [Tekst gaat verder onder het kader]

  Social finance for community based social enterprises

  Dit interview maakt deel uit van een reeks blogs over ‘social finance for community based social enterprises’. Dit is een meerjarig project van Social Enterprise NLStichting DOEN en LSA bewoners waarin we de toegankelijkheid van financiering voor BewonersBedrijven willen vergoten. Omdat BewonersBedrijven een belangrijke maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waarin mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Ze fungeren als een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich ontwikkelen. Op deze pagina lees je alles over dit project.

  Welke financieringsbehoefte hebben jullie in deze fase en wat moeten jullie daarvoor doen?

  “De onderzoeks -en ontwikkelingsfase waar we momenteel inzitten wordt bekostigd vanuit de gebiedsontwikkeling die nu plaatsvindt. Het Workout team wordt dit jaar nog gefinancierd vanuit de gemeente. Maar we hebben grote ambities en willen in 2022 zelfstandig zijn. Dat betekent dat we dan in ieder geval middelen moeten hebben om een leermeester voor het Workout team en onze onkosten te kunnen betalen. Het uitvoeren van klussen voor de buurt is dan in eerste instantie ons belangrijkste verdienmodel. Maar dat zal de eerste jaren nog niet voldoende opbrengen om alle kosten te dekken. We zoeken dus naar leningen of subsidies ter dekking van opstart- en exploitatiekosten, het ontwikkelen van projecten en noodzakelijke investeringen.”

  “We zijn op zoek naar leningen of subsidies ter dekking van onze opstart- en exploitatiekosten en het ontwikkelen van projecten.”

  “Daarnaast denken we na over onze huisvesting. Nu zitten we in een tijdelijke unit, maar we weten nog niet hoe we dat in de toekomst gaan doen. De huidige plek is heel belangrijk om met bewoners in contact te komen. Er even binnenlopen voor een kop koffie doen mensen er gemakkelijk en ze voelen zich er prettig. De welzijnsprofessional kan dan een laagdrempelig praatje aanknopen en weet zo veel beter en sneller welke problemen er spelen.” [Tekst gaat verder onder de foto]

  Dorpsbedrijf Levendig Musselkanaal
  De tijdelijke unit aan de Anjerstraat die dienst doet als uitvalsbasis van Dorpsbedrijf Levendig Musselkanaal

  Welke obstakels ervaar je bij het vinden van financiering?

  “Allereerst een beperkt aanbod. Ik ken maar weinig fondsen die exploitatiekosten willen dekken. Daarnaast passen we niet bij de regels van financiers die in bedrijven investeren. Een bank bijvoorbeeld, zal altijd kijken naar onze bedrijfsplannen en dan met name naar het verdienmodel. Omdat dit model zich nog niet in de praktijk heeft bewezen, geloven zij er niet in.”

  “Met het DorpsBedrijf maak je het dorp weer van de dorpsbewoners zelf.”

  Wat zou kunnen helpen om de financiering van BewonersBedrijven makkelijker te maken volgens jou?

  “Het zou helpen als ‘buurtondernemerschap’ beter begrepen en serieus genomen wordt. Het probleem is dat de maatschappelijke effecten van een BewonersBedrijf vaak minder concreet zijn en minder tot de verbeelding spreken. Een bedrijf in zonnepanelen kan heel concreet maken hoeveel duurzame energie er wordt opgewekt en hoeveel CO2-uitstoot dat de maatschappij bespaart. De positieve effecten voor de samenleving die wij realiseren door middel van de werkplekken in het Workout team, zijn veel minder concreet te maken. Toch weet ik zeker dat wij een besparing voor de gemeenschap realiseren. Want deze mensen zijn minder afhankelijk van een uitkering en voelen zich gelukkiger. We moeten toe naar een systeem waarin we maatschappelijke waarde als economisch van belang zijnde waarden erkennen. Die maatschappelijke effecten kunnen vervolgens dienen als onderpand voor de financiering van het BewonersBedrijf. Dat zou je concreet kunnen vormgeven in een Social Impact Bond voor BewonersBedrijven.”

  “We moeten toe naar een systeem waarin we maatschappelijke waarde als economisch van belang zijnde waarden erkennen. Maatschappelijke effecten kunnen dan dienen als onderpand voor de financiering van een BewonersBedrijf.”

  Logo Dorpsbedrijf Levendig MusselkanaalNog een laatste vraag: hoe zie je de toekomst van het Dorpsbedrijf?

  Met het DorpsBedrijf maak je het dorp weer van de dorpsbewoners zelf. Door zeggenschap creëer je eigenaarschap. Het stimuleert bij uitstek een ondernemende houding, die nodig is als je als bewoner verantwoordelijkheid wil nemen. We kunnen zo helpen om de kloof tussen de wereld van de gemeente en die van de inwoners zo klein mogelijk maken. En we laten bovendien zien dat verantwoordelijkheid nemen heel leuk kan zijn! Je moet het immers samen doen. Ik citeer dan ook graag Jan Terlouw: “Ik ben omdat wij zijn.”

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >