Vacature Projectmedewerker(s) BewonersBedrijven (2 x 28 uur)

 • Deze vacature is inmiddels vervuld!  Het project en de vacature

  Het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken) is begin 2012 gestart met een innovatief en experimenteel project: BewonersBedrijven. De principes van het concept BewonersBedrijven zijn afgeleid van de Engelse Community Enterprises. Een BewonersBedrijf is een vehikel waarmee mensen hun of wijk of buurt op een duurzame en financieel onafhankelijke manier economisch, fysiek en sociaal kunnen verbeteren. Het doel van het project is om nog dit jaar, verspreid over het land, bewoners te ondersteunen en coachen om 10 tot 15 BewonersBedrijven op te zetten. De ondersteuning van het LSA is zowel procesmatig als financieel. Het LSA kan een startkapitaal verstrekken. Door het aanstaande vertrek van de huidige projectmedewerker is een vacature ontstaan. De vacature is gesplitst in twee parttime banen omdat uiteenlopende kwaliteiten nodig zijn voor dit werk. Het belangrijkste onderscheid tussen beide functies is dat de ene zich sterk richt op de proceskant en de andere op het ontwikkelen van realistische verdienmodellen.  Wat het BewonersBedrijf bijzonder maakt is dat het van, voor en door bewoners is. Dat betekent dat het initiatief om een BewonersBedrijf op te richten altijd bij bewoners ligt, dat het altijd in eigendom van bewoners zal zijn en dat bewoners bepalen waar het BewonersBedrijf aan werkt. Het doel van elk BewonersBedrijf is het sociaal, economisch en fysiek versterken van de buurt/wijk. Om dit op een duurzame manier te kunnen doen werken ze volgens een bedrijfsmatige manier en genereren ze hun eigen inkomen. De eventuele winst die hieruit voortvloeit wordt weer geïnvesteerd in de wijk en komt nooit bij privépersonen terecht. Door deze financieel onafhankelijke positie kan het BewonersBedrijf ook gelijkwaardige partnerschappen aangaan met lokale overheden, woningcorporaties, instellingen, bedrijven en bewonersgroepen.  Functieomschrijving projectmedewerkers

  • Begeleiden van gestarte BewonersBedrijven:

  Zal vooral bestaan uit het bieden van 1) financiële ondersteuning, bijvoorbeeld bij het uitbrengen van offertes en het binnenhalen van contracten en 2) het trainen en coachen (zelf of uitbesteden) van het bestuur en de zakelijk leider.  • Begeleiden van kandidaat-BewonersBedrijven:

  Zal vooral bestaan uit het bieden van ondersteuning bij 1) het ontwikkelen van een verdienmodel en het vormen van een ondernemingsplan en daarnaast mogelijk 2) het werven en vormen van een bestuur 3) werven en selecteren van een zakelijk leider 4) het detailleren van statuten ter oprichting van het BewonersBedrijf.  • Monitoren en vastleggen voortgang initiatieven:

  Bijhouden logboek van voortgang, activiteiten en bijeenkomsten met en van BewonersBedrijven heeft hoge prioriteit vanwege een parallel wetenschappelijk onderzoek dat loopt naar BewonersBedrijven en kennisopbouw over het onderwerp voor eigen organisatie.  • Activiteiten ter bevordering van kennisdeling en communicatie:

  Kennis die opgedaan wordt in het project met de 10 tot 15 BewonersBedrijven rondom o.a. verdienmodellen, organisatiestructuur, zakelijk leider, draagvlak, financiën, etc. delen aan de hand van ten minste 1 praktijkdag, website en sociale media, publicaties, trainingen en mogelijk andere evenementen en communicatiemiddelen.  • Allerhande projectondersteuning:

  Onder meer contacten onderhouden met partners, organiseren en notuleren van bijeenkomsten, organiseren van studiebezoeken.  Kennis, ervaring en eigenschappen

  Wij zoeken kandidaten voor deze twee functies. Eén kandidaat moet  aantoonbare kennis en ervaring hebben met het ontwikkelen van verdienmodellen en ondernemingsplannen en inzicht hebben in financiële onderbouwing.  De andere kandidaat zal bewonersgroepen coachen en ondersteunen die een zelfstandige onafhankelijke organisatie willen oprichten. Ervaring met het begeleiden van vrijwilligers bij het oprichten van een zelfstandige organisatie is bij deze functie een vereiste.

   

  Van beide kandidaten wordt hbo werk- en denkniveau gevraagd. En van beide kandidaten wordt verwacht dat het geen probleem is om af en toe in de avonden of weekenden te werken wanneer afspraken en bijeenkomsten niet anders gepland kunnen worden.  Functiedetails

  • Contractperiode: vooralsnog 6 maanden, bij aantrekken extra financiering kans op verlenging
  • Standplaats: Utrecht met veel reizen door het gehele land
  • Startdatum: in overleg, maar tussen 1 juni en 1 juli 2013
  • Salarisindicatie: max. € 2.911,- bij fulltime aanstelling (ongeveer € 2.270,- bij 28 uur)  Solliciteren kan voor 27 mei 2013, via e-mail (kristelj@lsabewoners.nl) middels een motivatiebrief (niet langer dan 1 pagina) en een CV (niet langer dan 2 pagina’s).  Voor verdere informatie kijk verder op deze site, www.lsabewoners.nl, of neem contact op met Kristel Jeuring via kristelj@lsabewoners.nl of 030-231 75 11.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >