2 maart: opening eerste BewonersBedrijf in Nederland

 • In de aandachtswijk Heechterp – Schieringen, Leeuwarden wordt op 2 maart het eerste BewonersBedrijf van Nederland feestelijk geopend. Dit bedrijf van, voor en door bewoners is de eerste van de beoogde 10 BewonersBedrijven die het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) helpt op te zetten. Bewoners organiseren zelf welzijn met een gezond verdienmodel. Het doel van dit BewonersBedrijf is de door werkloosheid en armoede geplaagde wijk leuker en leefbaarder maken én voor werkgelegenheid zorgen. 

  Bewoners in de wijk hebben samen verregaande plannen gemaakt om hun wijk te verbeteren. De wijk Heechterp – Schieringen kampt met imagoproblemen, werkloosheid en een gebrek aan sociale cohesie. Actieve vrijwilligers schreven een ondernemingsplan en met ondersteuning van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) zijn ze nu zover dat hun BewonersBedrijf op 2 maart officieel van start gaat. Ze zijn daarmee het eerste BewonersBedrijf in actie. BewonersBedrijven is een experimenteel project van het LSA. Het LSA helpt bewoners op verschillende plekken, verspreid over het land, een onderneming op te zetten die tot doel heeft hun buurt economisch, fysiek en sociaal te ontwikkelen. Het is daarbij het streven dat deze BewonersBedrijven zoveel mogelijk hun eigen geld gaan verdienen en daarmee dus losser komen te staan van subsidies en hun verstrekkers. Het LSA doet dit met steun van het fonds Werken aan Wonen, de Nationale Postcode Loterij en het ministerie van BZK.

  Van catering tot mobiele tuintjes

  Zakelijk leider van BewonersBedrijf Heechterp Schieringen Chris Troost: “Wij richten ons op meerdere punten tegelijk. Zoals het ontwikkelen van groen: verhuur en onderhoud van zogeheten mobiele tuintjes. Op wijkcatering: er is al een kleine winst behaald met onze cateringactiviteiten! We zullen het afval in de wijk aanpakken: vanaf 1 april gaan we op contractbasis afval signaleren en aan preventie doen. Er zijn ook al gesprekken om op contractbasis portieken schoon te maken. Als dat contract doorgaat kunnen we veel mensen uit de wijk aan werk helpen.”

  Nieuwe welzijn

  Het zijn win-winsituaties. Activiteiten die de wijk verbeteren en werkgelegenheid scheppen voor mensen in de wijk. Het is een totaal nieuwe manier van het organiseren van welzijn, namelijk georganiseerd door bewoners zelf en met een gezond verdienmodel. Het BewonersBedrijf Heechterp Schieringen is een vrijwilligersorganisatie die ten doel heeft om reguliere banen te creëren voor de wijkbewoners. Er is veel in ontwikkeling en er worden voortdurend nieuwe contacten gelegd. Ook bestaande bewonersinitiatieven weten het nieuwe BewonersBedrijf te vinden. Zo hebben Connecting Mamma’s, het Repair Café en het buurtpreventieteam al samenwerking gezocht.

  Programma 2 maart

  15:00: Officiële opening. Met onder meer: opening door wethouder Stedelijke Vernieuwing Thea Koster, heliumballonnen oplaten met buurtbewoners, korte toespraak van Henk Cornelissen, directeur van het LSA

  15:30: Wandeling door wijk. Onder meer naar de showroom van de mobiele tuintjes

  16:30 – 24:00: Feestelijk programma voor de buurt. Met hapjes en muzikale optredens

  Locatie

  Wijkcentrum Schieringen, Egelantierstraat 5, 8924 EJ Leeuwarden

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >