“Of ik ga er nú iets aan veranderen, of het is tijd om te verhuizen”

 • Dit is het verhaal van Paganhill, Stroud (V.K.) waar mensen voorheen juist vertrokken als ze het zich konden veroorloven. Binnen drie jaar tijd is Paganhill een plek geworden waar mensen wel naar toe willen verhuizen, en daar heeft de ABCD-methode bij geholpen. Buurtbewoners Jaqui en Marete laten zien dat community building ook een kwestie is van de juiste mensen, op het juiste moment op de juiste plek.

  Should I stay or should I go now?

  Jaqui woont al zeven jaar in een bungalow, omringd door appartementsgebouwen, als ze zich beseft dat het enige contact met haar buren eigenlijk negatief is. Ze bespreken hoe Paganhill verloedert, dat er veel inbraken zijn, dat er niets te doen is – noem maar op. Dan besluit ze: “Of ik ga er nú iets aan veranderen, of het is tijd te verhuizen”. Zodra ze die gedachte deelt met vrienden, komt ze via via in contact met veel meer mensen die er zo over denken. En die denkers zijn best bereid de handen uit de mouwen steken. Zo ontmoet Jaqui Marete, die werkt voor de kerk en de pub. Vanuit de kerk krijgt ze tijd om aan de slag te gaan in de wijk en in de pub ziet ze iedereen voorbij komen.

  Buurtfeest als vliegwiel

  Marete en Jaqui beginnen klein, maar vol enthousiasme. Ze organiseren een buurtfeest waar mensen elkaar ontmoeten en zelf bijdragen. Geen professioneel evenement, maar echt een feest van de buurt. Muziekinstrumenten worden afgestoft en mensen die al in geen jaren meer gespeeld hebben, repeteren nu weken op rij om op te treden voor hun buren. De verlegen jongen achter de kassa van de lokale supermarkt wordt door zijn manager overgehaald om zijn singer-songwriter talenten met de buurt te delen. Er wordt gekookt en mensen maken uitnodigingen met de hand. Als klap op de vuurpijl blijkt er een professionele clown in de buurt te wonen die spontaan op komt dagen om jong en oud te vermaken. Kortom, het buurtfeest is een succes.

  Elke week community café

  Het smaakt naar meer. Uit gesprekken op het feest blijkt al dat er behoefte is aan een volgende stap. Mensen willen elkaar graag blijvend ontmoeten, daar moet een plek voor komen. Zo ontstaat een en community café op vrijdagmiddagen. En weer zien Jaqui en Marete hetzelfde gebeuren als op het buurtfeest: mensen doen graag iets voor elkaar en de buurt. Zeker als er eigenlijk al lang vanuit wordt gegaan dat mensen niet zo veel kunnen, of als ze dat over zichzelf denken. Zo werkte Mel altijd in de horeca, totdat ze haar baan verloor en steeds angstiger werd om de straat op te gaan en met andere mensen te praten. Inmiddels runt zij het community café en brengt ze anderen de kneepjes van het horeca-vak bij. Iemand anders wilde graag een haakcursus opzetten, en begon door gewoon in het café te gaan haken. Gaandeweg schoven steeds meer mensen bij haar aan, voor een praatje, maar ook om samen te handwerken. Er is verrassend genoeg een tienerclub die aan het eind van de middag een ruimte huren in het community café. Wat blijkt? Ze komen wat eerder komt om ook te haken.

  Aantal inbraken neemt af

  De impact van deze ontwikkelingen is groot. Ook de wijkagent heeft zich laten inspireren door de actieve bewoners. Hij en zijn collega’s zijn getraind in ABCD en bouwen langzaam een relatie op met de buurt. Waar de buurt eerder geen vertrouwen had in de politie en dus ook niets deelde, komt er nu een open gesprek op gang. Voor het eerst sinds tijden is er dankzij informatie van mensen uit de buurt een grote drugsbende opgerold. Het aantal inbraken – met name een groot probleem onder de wat oudere bevolking – neemt af. De impact van de ABCD werkwijze begint ook tastbare impact op andere terreinen te hebben.

  Bewonersgedreven

  Jaqui, Marete en hun buurtgenoten werken door en proberen de ABCD-waarden centraal te blijven stellen, al is dat best ingewikkeld. De groep van het eerste uur volgde een ABCD-training gevolgd. Ze hebben samen de eerste bouwstenen gelegd en weten waarom ze doen wat ze doen. Maar hoe houd je dat in stand? Actief mensen blijven uitnodigen, zorgen dat het inclusief is, dat het bewonersgedreven is. Zij laten dat vooral zien door het zelf te doen.

  Deze workshop werd gegeven door Jaqui en Marete op de ABCD-popeldag 2019. Wil je nog even verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan de artikelen die we op een rij hebben gezet.


  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >