Nieuwe sportzaal en winst voor het dorp

 • “2016 was het jaar waarin we na twee jaar voorbereiding zijn begonnen aan de bouw van de nieuwe sportzaal. Het omvangrijkste deel van het plan Luukske 3.0. Met de inzet van heel veel vrijwilligers zijn we erin geslaagd om ook dit deel van het plan in korte tijd te realiseren. In het eerste kwartaal van 2017 zullen we de nieuwe sportzaal in gebruik gaan nemen,’ schrijft voorzitter Maurice Bergmans in het jaarverslag van Gemeenschapshuis ’t Luukske.

  Luukske 3.0

  foto vrijwilliger bouw groepsaccommodatie Luukske’t Luukske is een gemeenschapshuis naast een sportzaal en een basisschool. Als de gemeente de zaal wil sluiten, neemt ’t Luukske het beheer over. Dat was drie jaar geleden. In januari 2014 lanceerde het bestuur het plan Luukske 3.0 tijdens een dorpenronde. Het is een ambitieus plan waarin bewoners van Wellerlooi samen een nieuwe sportzaal bouwen. Het plan leverde kritiek maar de cijfers liegen er niet om. Het dorp sloeg de handen ineen, de sportzaal is bijna klaar en de stichting maakt winst op de exploitatie.

  Geen subsidie meer

  “We hebben bewezen dat het plan meer was dan een droom en dat we in staat waren om het in eigen beheer te realiseren,’ vertelt Maurice Bergmans. “We gebruikten de slogan ‘TeamWork makes the dream work’ en we hebben als team de klus geklaard.” In 2016 kreeg ’t Luukske geen subsidie van de gemeente meer voor de exploitatie. En nog steeds is er een winst van ruim €10.000,-.

  Winst naar het dorp

  foto storten beton Luukske Wellerlooi groepsaccommodatieDeze winst komt in het dorp terecht. Er worden toestellen voor de sportzaal aangeschaft. En een deel van de Certificaten van de dorpsbewoners wordt terugbetaald. Een meerderheid van het dorp kocht certificaten om de bouw van de sportzaal te kunnen bekostigen. 94 certificaten zullen worden uitgeloot en terugbetaald. Dat is iets meer dan 10% .

  Het bestuur kijkt met recht, trots terug: “we hebben de afgelopen jaren aangetoond dat een organisatie die gedraaid wordt door vrijwilligers professioneel werk kan afleveren en dat we volledig op eigen kracht kunnen draaien. We zijn dan ook positief gestemd en zien 2017 vol vertrouwen tegemoet.”

  Bekijk het jaarverslag Gemeenschapshuis ’t Luukske 2016.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >