Nieuwe ontwikkeling bij lokale fondsen

 • Op 24 september was het LSA aanwezig bij de presentatie van het nieuwe beleidsplan van het Nieuwegein Fonds. Dit fonds maakt gebruik van de ‘Social Handprint’ van MAEX om inzichtelijk te maken hoe zij werken aan de SDG’s (Sustainable Development Goals). Tijdens de bijeenkomst lichtte het bestuur het gebruik van dit instrument toe.

  Het Nieuwegein Fonds heeft de ‘Social Handprint’ uitgetest op de eigen stichting en drie door hen begeleide activiteiten uit Nieuwegein. Het bestuur is enthousiast over de methode en de visuele presentatie van de maatschappelijke impact die in concrete waarde wordt uitgedrukt. Daarmee kan ook naar andere partijen in relatie tot fondswerving worden gecommuniceerd.

  “Als bestuur hadden we al langer het voornemen om een manier te vinden om de impact als fonds inzichtelijk te maken. Tot nu toe bleef het bij een ambitie. Maar we zagen dat Lokale Fondsen Nederland ons had geregistreerd in de MAEX. Er was alleen basisinformatie over het fonds opgenomen, dus dat wilden we graag veranderen. Bovendien raakten we geïnteresseerd in de ‘Social Handprint’ en de SDG’s. Inmiddels hebben we het profiel verder aangevuld en hebben we een beeld van onze impact. En we hebben enkele van onze beneficianten kunnen motiveren om ook een MAEX-profiel aan te maken!”

  Overigens is op de website van het fonds niets te vinden over de SDG’s en de MAEX, maar wel over nieuw beleid waarbij men meer focust op adviseren en verbinden en minder op doneren.

  Nieuwe instrumenten voor bewonersinitiatieven

  Met de overname van het werkpakket van Stichting Lokale Fondsen Nederland kan LSA nieuwe verbindingen leggen tussen bewonersinitiatieven en lokale fondsen. Dat kan ook een koppeling zijn tussen een lokaal fonds en een BewonersBedrijf of Energiecoöperatie. Ook bevorderen we het experimenteren met nieuwe methodieken of instrumenten die ten goede kunnen komen aan bewonersinitiatieven.

  Ben je ook enthousiast over een samenwerking met een lokaal fonds? Of heb je als lokaal fonds een nieuwe ontwikkeling waar je vragen over hebt of die je graag wil delen? Mail Kees Kaffka, projectleider lokale fondsen, via kees@lsabewoners.nl of bel: 06 – 4062 8382.

 • Meer van onze leden

  Stichting J&S Projecten

  Stichting J&S Projecten

  Wat wil stichting J&S projecten precies? De afkorting J&S staat voor Jongeren & Senioren. De stichting ...

  Lees meer >
  Kerngroep wijk- en dorpsraden Breda

  Kerngroep wijk- en dorpsraden Breda

  Als vertegenwoordigers van ieder stadsdeel of gebied van de gemeente Breda  organiseert de Kerngroep wijk- en ...

  Lees meer >
  Stichting De Gravin-Dubbeldam

  Stichting De Gravin-Dubbeldam

  Stichting De Gravin in Dubbeldam is hèt wijkcentrum voor ouderen in de wijk. Hier worden tal van activiteiten ...

  Lees meer >