Nieuw programma: jongeren actief in de buurt

 • Alle bewonersinitiatieven werken aan een leefbare toekomst voor buurtgenoten. Daar plukken ook jonge wijkbewoners de vruchten van. Als jongeren in een bekende omgeving de ruimte krijgt om talenten te ontwikkelen, is dat beter voor de jongeren zelf én de buurt. Daarom willen veel initiatieven beter worden in het betrekken jongeren en het faciliteren van hun plannen. In een nieuw programma van LSA experimenteren bewonersinitiatieven om jongeren goed én structureel te betrekken.

  Jongeren lijken minder actief te zijn in hun buurt dan ouderen, maar schijn bedriegt. Zo doet de helft van alle jongeren bijvoorbeeld weleens vrijwilligerswerk zoals het organiseren van een voetbaltoernooi in de wijk of het organiseren van een meidenavond in het buurthuis. Omdat er nu eenmaal minder jongeren dan ouderen zijn, is de leeftijd van actieve bewoners ook vaker wat hoger.

  Wat gaan we doen?

  We hebben inmiddels een selectie gemaakt en gaan met 9 bewonersinitiatieven aan de slag. Tijdens het traject leren en ontdekken we nieuwe werkwijzen om het werken met jongeren een structurele plek te geven binnen jouw initiatief. De volgende onderdelen komen aan bod:

  • Zelf assessment: je onderzoekt waar jouw initiatief staat en welke kennis en vaardigheden je al in huis hebt om jongeren te betrekken bij jouw initiatief. Daarnaast maak je een plan van aanpak om de punten die nog minder goed geborgd zijn te verbeteren.
  • Inzicht in de leefwereld van jongeren.
  • Kennis over jongerencommunicatie, het werken vanuit talenten en het betrekken van jongeren.
  • Het in kaart brengen van jouw wijk: hierbij spelen intermediairs, dit zijn bijvoorbeeld jongerenwerkers, ‘buurtvaders’ of organisaties die in de buurt die toegang hebben tot jonge wijkbewoners, een belangrijke rol.
  • De verhouding tussen bewonersinitiatieven en bijvoorbeeld de jongerenwerkers en andere professionals die in opdracht van de gemeente met jongeren uit de wijk werken.

  Heb je vragen over het programma of wil je interessante ervaringen delen? Stel ze aan Vincent Jacobs: vincent@lsabewoners.nl.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief