Minder draagkrachtige bewoners twee keer benadeeld

 • Verhuurdersheffing zorgt voor ongelijkheid, zeggen bewoners uit stadswijken. Corporaties rekenen de heffing door op de bewoners van sociale woningen. En ze besparen door minder kosten in de wijken te maken.  Zo worden minder draagkrachtige bewoners twee keer benadeeld. Dit blijkt niet alleen uit het vandaag verschenen COELO-onderzoek dat in opdracht van Aedes, Woonbond en VNG is uitgevoerd, het zijn ook de signalen die binnenkomen bij de vereniging van actieve bewonersgroepen: het LSA.

  Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) hoort van hun leden dat minder draagkrachtige stadsbewoners in de problemen komen en zich ongelijk behandeld voelen. Ze voelen zich achtergesteld nu zij én meer moeten betalen om de staatskas aan te vullen dan mensen met een koopwoning én zien dat er minder wordt geïnvesteerd in hun wijken.

  straat dichtgespijkerd pand

  Corporaties moeten sinds 2013 een heffing betalen op woningen die zij in bezit hebben die onder de huurtoeslag liggen. Van oudsher liggen veel van de sociale huurwoningen in oude stadswijken. In deze aandachtswijken worden mensen dan ook hard getroffen. Huren gaan omhoog, er wordt minder gerenoveerd en er komen steeds minder sociale huurwoningen.

  Het geld dat de verhuurdersheffing oplevert is ruim 1,7 miljard per jaar, dat wordt volledig opgebracht door huurders. Dit geld komt in de staatskas terecht en wordt niet in de wijken of in sociale woningbouw geïnvesteerd. Absoluut onrechtvaardig, vindt het LSA. Het LSA steunt de oproep van Aedes, Woonbond en VNG om de verhuurdersheffing te stoppen dan ook van harte.

  Lees meer op de site van de Woonbond.

 • Meer van onze leden

  Stichting Reload the City

  Stichting Reload the City

  De stichting Reload the City is opgericht uit liefde voor Amsterdam Nieuw-West, maar vooral ook uit liefde voor ...

  Lees meer >
  Buurthuis de Hoven

  Buurthuis de Hoven

  Stichting Buurthuis de Hoven is opgericht met als doel het realiseren en exploiteren van een buurthuis dat onderdak ...

  Lees meer >
  Ammeroetoe

  Ammeroetoe

  Ammeroetoe is ontstaan als onderdeel van het project Nieuw Zuid in Harlingen en groeit uit tot een bewonersbedrijf . ...

  Lees meer >