Minder draagkrachtige bewoners twee keer benadeeld

 • Verhuurdersheffing zorgt voor ongelijkheid, zeggen bewoners uit stadswijken. Corporaties rekenen de heffing door op de bewoners van sociale woningen. En ze besparen door minder kosten in de wijken te maken.  Zo worden minder draagkrachtige bewoners twee keer benadeeld. Dit blijkt niet alleen uit het vandaag verschenen COELO-onderzoek dat in opdracht van Aedes, Woonbond en VNG is uitgevoerd, het zijn ook de signalen die binnenkomen bij de vereniging van actieve bewonersgroepen: het LSA.

  Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) hoort van hun leden dat minder draagkrachtige stadsbewoners in de problemen komen en zich ongelijk behandeld voelen. Ze voelen zich achtergesteld nu zij én meer moeten betalen om de staatskas aan te vullen dan mensen met een koopwoning én zien dat er minder wordt geïnvesteerd in hun wijken.

  straat dichtgespijkerd pand

  Corporaties moeten sinds 2013 een heffing betalen op woningen die zij in bezit hebben die onder de huurtoeslag liggen. Van oudsher liggen veel van de sociale huurwoningen in oude stadswijken. In deze aandachtswijken worden mensen dan ook hard getroffen. Huren gaan omhoog, er wordt minder gerenoveerd en er komen steeds minder sociale huurwoningen.

  Het geld dat de verhuurdersheffing oplevert is ruim 1,7 miljard per jaar, dat wordt volledig opgebracht door huurders. Dit geld komt in de staatskas terecht en wordt niet in de wijken of in sociale woningbouw geïnvesteerd. Absoluut onrechtvaardig, vindt het LSA. Het LSA steunt de oproep van Aedes, Woonbond en VNG om de verhuurdersheffing te stoppen dan ook van harte.

  Lees meer op de site van de Woonbond.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >