Meld je aan voor hulp op maat Betrokken Buurten tegen eenzaamheid

 • Wil je ook eenzaamheid verminderen in jouw buurt of dorp? Meld je aan voor het programma Betrokken buurten tegen eenzaamheid. Laat je inspireren door andere initiatieven, maak gebruik van een meedenker met kennis en ervaring, en ga aan de slag in je eigen buurt of dorp. In vier maanden tijd zet je stappen tegen eenzaamheid en voor een betrokken buurt.

  Hulp op maat

  We bieden een programma speciaal voor bewonersinitiatieven van 4 maanden waarin we een meedenker aan jouw initiatief koppelen. Doel is om samen met de meedenker te kijken hoe jullie in je buurt, dorp of wijk aan de slag kunnen met het verminderen of voorkomen van eenzaamheid. Het blijft niet bij het maken van plannen; onderdeel van dit traject is ook dat je het gaat uitvoeren en evalueren. Zie het als een snelkookpan, waarin je bijvoorbeeld met (een van de) volgende vragen aan de slag gaat.

  • Wat kan de buurt of het dorp bijdragen aan het verminderen of voorkomen van eenzaamheid?
  • Hoe organiseer je ontmoetingen zodat echt blijvend contact ontstaat?
  • Hoe bouw je een sterk sociaal netwerk in de buurt?
  • Hoe maak je eenzaamheid bespreekbaar of doorbreek je het taboe?

  Bekijk alvast eens de toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid waar we veel informatie voor bewonersinitiatieven hebben verzameld.

  Hoe ziet het programma eruit?

  Het programma duurt 4 maanden, van september t/m december, met daarin 5 stappen.
  Zo ziet het er uit:

  1. Augustus/september: Nadat je je aan hebt gemeld nemen we contact op met je, checken we je vraag en gaan we op zoek naar een geschikte meedenker voor jullie initiatief. 
  2. September: gezamenlijke online aftrap op 10 september. Alle initiatieven en meedenkers komen om kennis te maken en uit te wisselen.
  3. September: In de week na de aftrap is de intake met je meedenker bij jou in je buurt. Wat zijn jullie vragen, waarmee willen jullie aan de slag? Dat is een uitgebreid gesprek met initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilliger en andere betrokkenen. Je spreekt met elkaar af welke stappen jullie gaan ondernemen de komende maanden.
  4. Oktober: is er een aanpakmoment gepland met je meedenker om samen te kijken naar de voorgenomen stappen.
  5. November: Op 19 november is er een landelijke bijeenkomst in het midden van het land waar alle initiatieven samen komen voor inspiratie en kennisdeling. Neem geleerde lessen mee naar huis.
  6. December: Voor het eind van het jaar is het tijd voor een terugblik met je meedenker. Wat heeft het jullie opgeleverd? Waar wil je verder mee?

  Wanneer past dit traject bij je initiatief?

  Jullie initiatief is nog helemaal nieuw in dit thema en jullie willen stappen gaan zetten. Maar het kan ook zijn dat je al even bezig met eenzaamheid en een betrokken buurt, maar je afvraagt hoe kan het beter? Je organiseert bijvoorbeeld al gezamenlijke maaltijden of koffieochtend, maar ziet dat er meer nodig is om eenzaamheid echt te verminderen.

  De meedenker

  Onze meedenker is thuis in de wereld van bewonersinitiatief en thuis in de toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid. Daardoor weet hij/zij wat er op buurtniveau mogelijk is in de aanpak tegen eenzaamheid. Maar de meedenker brengt behalve die kennis, ook de belangrijke blik van buiten.

  Aanmelden? 

  Het programma is al gestart, maar er is nog plek voor een aantal initiatieven in het programma. Bewonersinitiatieven kunnen zich aanmelden voor deelname door een mailtje te sturen naar marieke@lsabewoners.nl of door onderstaand formulier in te vullen. Net als veel andere programma’s van LSA vragen we hiervoor geen eigen bijdrage. We vragen je wel om alle 5 stappen te doorlopen én je opgedane kennis te delen in een afsluitende bijeenkomst aan het eind van het jaar.

  Dit traject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid, VSB Fonds, RCOAK en het Oranje Fonds. 

  Meld je hier aan

 • Meer van onze leden

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >
  Haven 5

  Haven 5

  Haven 5 is een gastvrije ontmoetings­plek voor mensen (met ideeën) in Huizen. In Huizen wemelt het van de mensen ...

  Lees meer >