Meer verdeeldheid dan bruggen

 • Bruggen bouwen. Dat was het motto bij het aantreden van dit kabinet. Afhankelijk van je wereldbeeld of politieke kleur ben je meer of minder tevreden over dit kabinet. In zwaar weer werden moeilijke besluiten genomen. Maar over een ding zijn we het wel eens. Er is eerder meer verdeeldheid dan dat er bruggen zijn gebouwd. Tussen inkomensgroepen, huurders en kopers, werkenden en niet werkende beroepsbevolking, politiek en burgers, tussen generaties en sociale klassen. En zo kun je nog wel even doorgaan.

  Misschien ook niet zo gek. Het is niet de overheid die bruggen slaat, maar dat doen de mensen in de samenleving. En actieve bewoners voorop. Actieve bewoners vangen de vluchtelingenstroom op en starten projecten voor integratie. Ze strijden voor behoud van wijkhuizen om ontmoeting te garanderen. Actieve bewoners starten met verduurzaming en vergroening van energie. Allemaal innovatieve projecten om de enorme energie in de wijk van te verbinden.
  Bruggen slaan. Zoals Milja en Patrick doen in het Rotterdamse Delfshaven, of Marlies in het Emmens BewonersBedrijf. Zoals de superbewoners dagelijks doen in hun wijken. Over deze mensen lees je in dit blad. Deze actieve bewoners zijn de echte bruggenbouwers. Zij hebben samen de BewonersAgenda gemaakt, met constructieve voorstellen om de kracht van de maatschappij in positie te brengen.

  151128_092_lbd15_1500pxDie bewonerskracht versterken, dat blijft de opgave waar LSA voor staat en hard voor strijdt. Soms vinden we de overheid aan onze zijde. Vaak ook laat zij het afweten. De wil om echt te veranderen ontbreekt regelmatig bij de Rijksoverheid. Hun manier om bewonerskracht te versterken is vaak het ontwikkelen van een pilot, of het doen van een ‘verkenning’ en meer van dat soort vage termen.

  Dit moet anders, laten actieve bewoners weten in de BewonersAgenda. Hierin staan vijf constructieve samenwerkingsvoorstellen aan de politiek. De eerste signalen uit de verkiezingsprogramma’s van politiek Den Haag zijn voorzichtig positief. Maar we zijn er nog niet! Sluit aan bij de agenda van onderop.

  Thijs van Mierlo

  Directeur van het LSA a.i.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >