Meer macht voor bewoners

 • Meer gemeenten durven los te laten en bewoners zeggenschap te geven over het geld voor bewonersinitiatieven. In 2011 zijn er veertien nieuwe gemeenten die kiezen voor het vouchersysteem, wat het totaal aantal gemeenten dat met vouchers werkt laat oplopen tot 29.  

  In de periode 2008 tot en met 2011 is er in totaal 95 miljoen euro voor bewonersinitiatieven uitgetrokken. Dit geld kan uitgegeven worden via een gemeentelijk systeem, maar het Rijk stimuleert gemeenten met het vouchersysteem te werken. Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) en het Ministerie van BZK, directie Wijken zijn enthousiast dat er nu 29 gemeenten met het bewonersvriendelijke systeem werken. Het vouchersysteem is door het LSA bedacht en door WWI, LSA en een aantal gemeenten verder doorontwikkeld om bewoners zeggenschap te geven over het geld en de toegankelijkheid en laagdrempeligheid te vergroten omdat niet gemeenten maar bewoners besluiten nemen over het budget. Daarmee wordt mogelijke traagheid van besluitvorming binnen gemeenten ontlopen. Als bewoners zelf kiezen waar het geld naar toe gaat, zelf projecten uitvoeren en zelf het geld beheren, werkt dat niet alleen sneller, maar ook activerend, was de gedachte. Veertien gemeenten deden vanaf het begin mee, in 2010 kwam er een gemeente bij. In 2009 bleek uit een evaluatieonderzoek dat het systeem beter toegankelijk is, democratischer is en empowerment van bewoners stimuleert. Bovendien blijkt dat deze manier van werken veel enthousiasme bij bewoners losmaakt en dat op deze manier mensen actief worden die niet eerder iets in de wijk deden. Mede op basis van de positieve onderzoeksresultaten besloten 14 gemeenten om ook met het vouchersysteem te gaan werken. Het betreft gemeenten die in 2011 elk 100.000 euro ontvangen van het ministerie van BZK voor initiatieven van bewoners in hun 40+ wijk.

  Mark Frequin, de Directeur Generaal Wonen, Wijken en Integratie van het Ministerie van BZK, over de gemeentes waar men vanaf 2011 met vouchers gaat werken:

  ‘Fantastisch dat veertien extra gemeenten het vouchersysteem invoeren. Zo wordt er steeds meer financiële zeggenschap gegeven aan bewoners! Ik hoop dat in de nieuwe vouchergemeenten bewoners en professionals met veel enthousiasme hun schouders zetten onder het verbeteren van de leefbaarheid van hun wijk.`

  De vouchergemeenten

  Nieuw in 2011 
  Almere
  Capelle aan den IJssel
  Culemborg
  Delft
  Delfzijl
  Ede
  Hoogezand-Sappemeer
  IJsselstein
  Leidschendam-Voorburg
  Roermond
  Roosendaal
  Utrecht
  Veenendaal
  Vlaardingen

  Na 2008, voor 2011
  Alkmaar
  Almelo
  Amsterdam
  Arnhem
  Eindhoven
  Emmen
  Haarlem
  Hengelo
  Leeuwarden
  Leiden
  Schiedam
  Sittard-Geleen
  Tilburg
  Venlo
  Zaanstad

  Verder lezen:

  Meer informatie over Vouchers vindt je hier.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >