Maak kennis met het LSA en sluit je aan!

 • We willen alle actieve vrijwilligersorganisaties uit de steden van Nederland van harte uitnodigen om zich bij het LSA aan te sluiten. Om te weten wat het lidmaatschap van het LSA precies inhoudt, organiseren we op 18 januari een bijeenkomst in het Park Plaza hotel in Utrecht.

  Veel bewoners- en vrijwilligersgroepen zijn bekend met het LSA. Ze ontvangen het vakblad BewonersBerichten, nemen deel aan bijeenkomsten, halen kennis van de website of zijn verbonden aan een van onze projecten. Maar niet iedereen weet dat het LSA een vereniging is van actieve bewoners. Deze leden, we noemen ze platformleden, maken samen het LSA. Het zijn actieve bewoners uit de steden van Nederland die bijeen komen om activiteiten en projecten te bespreken en te plannen. En om strategieën te bedenken om het overheidsbeleid zo te beïnvloeden dat de positie van actieve vrijwilligers sterker wordt. Het platform bestaat uit zo’n 70 bewoners. De leden zijn actief in hun eigen buurt en ze kennen de plaatselijke situatie goed. Het platform vergadert minimaal vier keer per jaar.

  Koerswijziging en naamswijziging

  Op de Landelijke Bewonersdag maakte het LSA bekend dat ze voortaan niet meer het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken heet, maar het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. Dit gebeurde op 23 november 2013 in het Evoluon in Eindhoven waar 850 actieve vrijwilligers aanwezig waren.

  ‘Het maakt ons niet uit of je uit een krachtwijk, prachtwijk, impulswijk, Ortegawijk, 40+wijk, aandachtswijk, Vogelaarwijk of probleemwijk komt: alle actieve mensen die energie geven aan hun stadsbuurt kunnen zich bij onze vereniging aansluiten,’ zei LSA-bestuurslid en actieve bewoner uit Eindhoven Marion van Beurden bij het onthullen van de naamswijziging.

  Het LSA is al 25 jaar een onafhankelijk landelijk platform. Bewoners werken samen om de leefbaarheid in hun buurt te vergroten en de positie van actieve bewoners te versterken. We zijn een belangrijke gesprekspartner van het ministerie van BZK als het gaat om bewonersbelangen. We organiseren bijeenkomsten, verspreiden informatie, zowel digitaal als via publicaties en we voeren verschillende projecten uit. Lidmaatschap van het LSA heeft vele voordelen.

  Als verenigingslid:

  • kom je in contact met actieve bewoners uit andere wijken
  • ben je als eerste op de hoogte van onze bijeenkomsten en projecten
  • kun je gebruik maken van ons uitgebreide (politieke) netwerk
  • krijg je kosteloos onze publicaties thuisgestuurd en kun je meedoen aan de Zomerschool
  • heb je inspraak in de agenda van het LSA
  • kun je meehelpen druk uit te oefenen op het Rijksbeleid

  Samen staan we sterk, of in elk geval sterker!

  Het LSA ziet dat actieve vrijwilligers uit stadswijken zich steeds minder op een traditionele manier organiseren. Naast de traditionele bewonersorganisaties die hun wijk representeren zijn er steeds meer vrijwilligers die zich op een andere manier verenigen om zich sterk te maken voor de leefbaarheid in hun buurt. Zo zijn er veel buurtcommunities opgestaan, evenals BewonersBedrijven, buurttuinen en wijkondernemingen. Al deze organisaties, mits ze in een stadswijk werken, kunnen zich vanaf 2014 aansluiten bij het LSA: het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners.

  Uitnodiging

  Dat is een grote verandering. Voorheen konden individuele bewoners uit aandachtswijken lid van het LSA worden. Nu kunnen (formeel of informeel georganiseerde) vrijwilligersclubs en -organisaties lid worden.

  We zijn blij met de positieve reacties die we van velen kregen over deze koerswijziging. Graag komen we in contact met clubs en organisaties die interesse hebben om het LSA te komen versterken en uitbouwen. Daarom organiseren we op zaterdag 18 januari een bijeenkomst voor alle geïnteresseerden. De bijeenkomst begint om 12 uur in Park Plaza hotel in Utrecht. Je kunt je opgeven via thijs@lsabewoners.nl. We sturen je dan aanvullende informatie en een agenda. Ook wanneer je niet aanwezig kunt zijn, maar wel interesse hebt horen we dat graag.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >